turkiye-ve-turkmenistan-iliskilerinin-25-yildonumu-konferansi

Türkiye ve Türkmenistan İlişkilerinin 25. Yıldönümü Konferansı

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 25. yıldönümü etkinleri kapsamında Aşkabat'da konferans düzenlendi.

25 Nisan 2017 16:27

Kardeş ülke Türkmenistan ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin 25. yıldönümü dolayısıyla, Aşkabat Büyükelçiliği ve  Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nın birlikte düzenlediği  konferansta, Türkmenistan –Türkiye ilişkilerinin tarihsel geçmişi ve bugünü değerlendirildi, geleceğe yönelik öneriler seslendirildi.

Konferans öncesinde, Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu ve Türkmenistan Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Rektörü Baba Zahirov tarafından  iki ülke ilişkilerinin olumlu seyrini özetleyen fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

Konferansa, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr. Oktay Tanrısever ve Gazi Üniveritesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Bekir Tümen Somuncuoğlu ile Türkmenistan Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Öğretim Üyeleri  Altın Mahtumova ve Koçmurat Atayev konuşmacı olarak katıldılar.

Konuşmacılar tarafından , Türkmen ve Türk halkları arasındaki kardeşlik temelli ortak kültüre vurgu yapıldı. Türkmenistan’daki  temel yatırımlar ve Avaza turizm bölgesinin inşasında Türk şirketlerinin rolüne dikkat çeken Türkmen konuşmacılar; TİKA’nın iktisadi, eğitim ve kültür alanında gerçekleştirdiği projelere dikkat çekerek övgüye değer buldu.

Konferansa, Aşkabat’taki yabancı misyon temsilcileri, Uluslararası İlişkiler Enstitüsü  ve Beşeri Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi ve öğrencileri ile Türkmenistan’da yaşayan Türk vatandaşları ve Aşkabat Türk Anadolu Lisesi öğrencileri dinleyici olarak katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Büyükelçi Mustafa Kapucu,  16 Aralık 1991’de Türkmenistan’ın bağımsızlığını tanıyan ve hemen ardından 29 Şubat 1992’de Türkmenistan ile diplomatik ilişki tesis eden ve başkent Aşkabat’ta büyükelçilik açan  ilk ülkenin  Türkiye Cumhuriyeti olduğuna dikkat çekti

Anahtar Kelimeler: Türkiye, Türkmenistan, Konferans,

Diğer Haberler