abd-39-li-senatorden-ahiska-turkleri-icin-kerry-39-ye-mektup

ABD'li Senatörden Ahıska Türkleri İçin Kerry'ye Mektup

ABD'li senatör Sherrod Brown, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye mektup yazarak, Rusya sınırları içinde ayrımcılığa maruz kalan Ahıska Türklerinin ABD'ye gelebilmelerini sağlayan özel sığınmacı statüsünün aşlatılmasını gözden geçirmesini istedi.

12 Temmuz 2014 09:33

Brown, Kerry'ye hitaben kaleme aldığı mektubunda Rusya sınırları içinde yaşayan Ahıska Türklerinin durumuna dikkati çekti.

Brown mektubunda, şu ifadelere yer verdi:

"Bölgedeki son dönemdeki haberlere bakıldığında, Güney Rusya'da, Ahıska Türk toplumuna yönelik baskı ve ayrımcılıkta artış görülüyor. Ahıska Türkleri toplumu daha önce Sovyetler Birliği olan yerlerde ayrımcılık ve şiddete maruz kaldı. Rusya'da karşı karşıya oldukları durumdan dolayı 2004 ve 2007 yılları arasında 11 binden fazla Ahıska Türkü, Özel Mülteci Statüsü kapsamında ABD'ye geldi. Ahıska Türklerinin kendi vatanlarında gelişmeleri için çalışmayı sürdürürken, Özel Mülteci Statüsü'nün yeniden başlatılmasını gözden geçirmeniz talebinde bulunuyorum."

Sovyetler Birliği yönetimi tarafından tehdit olarak algılanan Ahıska Türkleri, 1944 yılında öz vatanları olan Gürcistan'ın Ahıska bölgesinden Stalin'in emriyle çıkarıldı ve başta Özbekistan olmak üzere Kazakistan, Azerbaycan ve Kırgızistan gibi ülkelere göç ettirildi.

Zorunlu göç sonrası çoğunluğu Özbekistan'ın Fergana Vadisi bölgesinde yaşayan Ahıska Türkleri, burada 1-5 Haziran 1989 tarihleri arasında yaşanan olaylar sonrasında sürgün edildikleri topraklardan da çevre ülkelere gitmek zorunda kaldı.

Fergana Vadisi'nde yaşanan olayların ardından yaklaşık 100 bin Ahıska Türkü, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya ve Ukrayna'ya göç etmek zorunda kaldı. Bugün farklı coğrafyalarda halen 500 bine yakın Ahıska Türkü yaşıyor.

ABD'de de Dayton başta olmak üzere Louisville, Seattle, Atlanta, Philadelphia, St. Louis, Portland, Chicago, Denver, Houston ve New York şehirlerinde yaklaşık 20 eyalette 20 bine yakın Ahıskalı Türk yaşıyor.

Anahtar Kelimeler: ahıska, türkler, rusya, mektup, senatör,

Diğer Haberler