avrasya-39-dan-kisa-kisa

Avrasya'dan Kısa Kısa...

Azerbaycan, Ukrayna, Kırgızistan, Rusya, Kazakistan'dan kısa kısa haberler.

07 Ocak 2015 11:32

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN TEMAS HATTI

Azerbaycan-Ermenistan temas hattında gerginlik devam ediyor. Bölgede yılbaşından bu yana 300’den fazla ateşkes ihlali yaşandı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Ermeni silahlı kuvvetleri 5 Ocak tarihinde Azerbaycan topraklarına ateş açarak 72 kez ateşkes ihlalinde bulundu. Yılbaşından bu yana ise 300’den fazla ateşkes ihlali yaşandı. Son 6 günde yaşanan çatışmalarda 3 Ermeni askeri öldü.


ASKERİ KAMYONLA OTOBÜS ÇARPIŞTI; 12 ASKER ÖLDÜ

Ukrayna'nın doğusunda askeri kamyonla otobüs çarpıştı. 12 asker öldü, 18 asker yaralandı. Donetsk bölgesinde meydana gelen kazanın, Rus yanlılarına karşı mücadele eden askerlerin rotasyonu sırasında yaşandığı bildirildi. Yaralanan askerler, Artemivsk kasabasında bir  hastaneye kaldırıldı. Donetsk Emniyet Müdürü yaptığı açıklamada, trafik kazasına ağır kış şartlarının neden olduğunu belirtti. Kazaya ilişkin soruşturma başlatıldı. 


AZERBAYCAN, RUSYA VE KAZAKİSTAN DENİZ KUVVETLERİ ORTAK TATBİKAT YAPACAK

Deniz kuvvetlerinin katılacağı tatbikatın Haziran-Temmuz aylarında Hazar Denizi’nde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Rusya, Azerbaycan, Kazakistan deniz kuvvetlerinin 3’lü yapacağı tatbikatın yanı sıra Rusya ve Azerbaycan 2’li tatbikat da gerçekleştirecek.


KIRGIZİSTAN'DA YAŞAM SÜRESİ 

Refah seviyesindeki yükseliş, Kırgızistan’da  yaşam süresine de olumlu etkiledi. Ülkede ortalama insan ömrünün, son beş yılda 70 yaşa ulaştığı bildirildi. Kırgızistan Milli İstatistik Komitesinin son verilerine göre ülkede 65 yaş ve üzerinde yaklaşık 250 bin kişi yaşıyor. Dünyadaki ve Kırgızistandaki ekonomik şartların gelişmesine göre ülkede insan ömrü 10 yaş daha uzadı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Kliniği Müdür Yardımcısı Gülmira Baitova, ortalama yaşam süresinin 70'i aştığını söyledi. Ülkede yaşlı sayısının her geçen yıl arttığını hatırlatan Baitova, bununla birlikte 60 yaşın üzerindeki insanların sorunlarıyla yeterince ilgilenilmediğini vurguladı. Kırgızistan'da, yaşlılık hastalıkları bilim dalında özel merkez kurulması planlanıyor. 


KIRGIZİSTAN'DA YENİ HEDEF

Kırgızistan'da 2015 yılı, "Milli Ekonomiyi Güçlendirme" yılı olarak ilan edildi. Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in imzaladığı kararla, ülkede yeni bir ekonomik seferberlik başlatılması planlanıyor. Kırgızistan'da yeni yıl, "Milli Ekonomiyi Güçlendirme Yılı” oldu. Ekonomik istikrar anlamında önemli adımların atıldığı ülkede, yeni işletmeler ve istihdam sağlanması, ücretlerin artırılması, enerjiyi geliştirme ve hayat standartlarını iyileştirme hedefleniyor. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, 2013-2017 yıllarına yönelik “İstikrarlı Gelişme Milli Stratejisi”nde ekonomiyi geliştirmeye ilişkin önceliklerin belirlendiği hatırlatıldı. Bu kapsamda enerji, tarım, ulaştırma gibi sektörlerde 24 milli projenin uygulanmaya başlandığı vurgulandı.
Atambayev, imzaladığı “Milli Ekonomiyi Güçlendirme Yılı” kararı ile hükümete ve yerel yönetimlere, çeşitli görev ve sorumluluklar yüklüyor.
Milli ekonomiyi geliştirme, iş hayatı ve yatırım atmosferini iyileştirme,  devlet ve vatandaş arasında karşılıklı ilişkilerde şeffaflık ile yeni iş ve istihdam alanları oluşturma başlıca hedefler arasında gösteriliyor.


Anahtar Kelimeler: kırgızistan, ukrayna, azerbaycan,

Diğer Haberler