bosna-hersek-39-in-ab-uyeligine-imzali-destek

Bosna Hersek'in AB Üyeliğine İmzalı Destek

Ünlü Fransız yazar Bernard Henri-Levy'nin girişimleriyle, Bosna Hersek'in Avrupa Birliği (AB) üyeliği için imza kampanyası başlatıldı.

28 Haziran 2014 16:57

Bir milyon imza hedefi olan kampanyanın başlatılması vesilesiyle Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Ulusal Tiyatro binasında düzenlenen törene Henri-Levy'nin yanı sıra Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Oscar ödüllü Bosnalı yönetmen Danis Tanoviç de katıldı.

Henri-Levy, burada yaptığı açıklamada, imza kampanyasıyla Avrupalıların Bosna Hersek'e AB üyelik sürecinde yardım etmelerini hedeflediklerini belirterek, kampanyanın aynı zamanda, Bosna dostlarının adaletsiz Dayton Antlaşmasına karşı seslerini yükseltmeleri için bir çağrı niteliğinde olduğunu kaydetti.

Kampanyayı başlatmasının nedenlerine de değinen Henri-Levy, ''Birincisi, Bosna Hersek Avrupa'dır. Ayrıca, Bosna Hersek'in AB'ye katılması bir genişlemeyi değil, Avrupa'nın sembolünü temsil edecektir. Bosna Hersek, yeniden Avrupa'daki yerini almalıdır. Bu, tüm Avrupalıların ahlaki borcudur'' şeklinde konuştu.

Oscar ödüllü Bosnalı yönetmen Danis Tanoviç de bugünün Bosna Hersek adına tarihi bir gün olduğunu vurgulayarak, ''Birinci Dünya Savaşı'nın başlangıcının 100. yıl dönümü nedeniyle değil, Bosna Hersek'in geleceğinin fikirleri olmayan bürokrat ve politikacıların elinde alınmasının zamanı geldiği için tarihi bir gün. Bugün burada, Avrupalı dostlarımızın, AB vatandaşlarının yardımını talep etmek için bir aradayız. Bosna Hersek Avrupa'dır. Artık, 20 yıl önce bize giydirilen Dayton isimli deli gömleğini üzerimizde olduğu sürece, AB ile müzakerelere başlanamayacağını anlamalılar'' diye konuştu.

İzzetbegoviç de herkesin Saraybosna'yı ziyaret etmesini, tarihi karıştırmadan, günümüzden barış mesajı göndermesi gerektiğini söyledi.

Birinci Dünya Savaşı'nın çıkmasını tetikleyen suikasti gerçekleştiren Gavrilo Princip'in kimine göre kahraman, kimine göre ise suikastçi olduğunu belirten İzzetbegoviç, ''Bu konuda tartışmak istemiyorum. Tarihçiler kendi görüşlerini ortaya koysun. Bugün daha önemli bir şey yapmak istiyorum. Bugün artık bir çizgi çekip, 'artık yeter, çocuklarımız ve torunlarımız için, bizim ve dedelerimizin yaşadığı geçmişe benzemeyen bir gelecek inşa edelim' deme zamanı'' dedi.

Anahtar Kelimeler: ab, bosna hersek, imza, üyelik, Henri-Levy, ,

Diğer Haberler