cin-39-de-9-uygur-turk-39-u-idam-edildi

Çin'de 9 Uygur Türk'ü İdam Edildi

Zanlılar terör olaylarına karışmakla suçlanıyor.

09 Haziran 2014 11:14

Çin Merkez Televizyonu'nun (CCTV) haberine göre, bölgedeki Urumçi, Aksu, Kaşgar, Hotan ve diğer birkaç vilayetteki altı farklı mahkemede görülen 23 davada, 81 kişinin" terör faaliyeti örgütleme, yönetme, kasten adam öldürme ve kundaklama gibi" suçlardan yargılandığı belirtildi.

Davalar sonucu, 9 kişiye idam cezası, üç kişiye de iki yıl ertelemeli idam cezasının yanı sıra kalanlara çeşitli cezalar verildiği ifade edildi. Ceza verilenlerin kimliklerine ve yargı süreçlerine ilişkin bilgi verilmedi.

Yerel makamlar, bölgede 31 Mayıs itibarıyla şiddet olaylarına karıştığı öne sürülen 29 kişinin yakalandığını açıklamıştı.

Eyaletin İli vilayetinde de geçen hafta 55 kişinin "kasten adam öldürmek, bölücülük ve terör faaliyetlerine karışmak" suçlarından hüküm giydiği, üç kişinin idam cezasına çarptırıldığı duyurulmuştu.

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı, güvenlik güçlerinin ülke genelinde bir yıl boyunca "terörle mücadele operasyonları" yapacağını belirtmişti. 

Öte yandan, İnsan hakları savunucuları, mahkeme sürecine ve öne sürülen kanıtların güvenilirliğine ilişkin endişelerini beyan ediyor.
Uygurlar, 2 bin yıldan uzun süredir Doğu Türkistan olarak bilinen bölgenin 1955'te Çin yönetimine geçmesinden bu yana sistematik soykırıma maruz kaldıklarını belirtiyor.
Çinli yetkililerin "Şincan Özerk Bölgesi" olarak ismini değiştirdikleri bölgenin etnik yapısına da zorla müdahale ettiği, İslami sembol ve ibadetlerin yasaklandığı öne sürülüyor.




Anahtar Kelimeler: Çin, Uygur Türkleri,

Diğer Haberler