gazze-39-de-hayatini-kaybedenlerini-sayisi-bin-458-39-i-buldu

Gazze'de Hayatını Kaybedenlerini Sayısı Bin 458'i Buldu

İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı saldırılar, zaman zaman varıldığı açıklanan ateşkese rağmen 26 gündür devam ediyor.

01 Ağustos 2014 13:45

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail'in hedef gözetmeksizin düzenlediği saldırılarda, 330'u çocuk ve 170'i kadın, bin 458 kişi yaşamını yitirdi. Saldırılarda 2 bin 510'u çocuk, bin 630'u kadın, 8 bin 375 kişi yaralandı.

Saldırılarda şimdiye kadar, 5 bin 238 evin tamamen yıkıldığı, 30 bin 50 konutun hasar gördüğü, 4 bin 374'ünün de "oturulamaz durumda" bildirildi. Aralıksız devam eden saldırılarda, Hamas Siyasi Büro Şefi Yardımcısı İsmail Heniye'nin de aralarında bulunduğı 6'sı üst düzey, 12 Hamas yetkilisinin evi de vuruldu.

Sağlık merkezleri ve camiler

Genellikle sivil yerleşim birimlerinin hedef alındığı saldırılarda, bir çok sağlık merkezi, okul ve camil de yıkıldı veya hasar gördü.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi Gazze Şube Başkanı Rami Abduh, İsrail'in saldırılarında 26 caminin tamamen yıkıldığını, toplam 93 mescidin hasar gördüğünü belirtti. Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde 84 bin öğrencinin eğitim gördüğü, 150 okulun hasar gördüğünü saldırılarda, bazı üniversite binaları da vurulduğunu aktaran Abduh, saldırılarda ayrıca, doğrudan hedef alınan hayır kurumlarına ait 18 merkezin yıkıldığını bildirdi.

Öte yandan saldırılarda, 25 sağlık merkezinin hasar gördüğü, 9 ambulansın da vurulduğu kaydedildi.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, konutların hasar görmesi veya yıkılmasının yanı sıra İsrail'in tehditleri nedeniyle evlerini terk eden yaklaşık 336 bin 500 Filistinlinin evsiz kaldı.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, gece yaptıkları ortak yazılı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında 3 günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Hamas da İsrail ile bu sabah 08.00'de başlayacak 72 saatlik "insani ateşkes" konusunda anlaşmaya varıldığını bildirmişti. Mısır, bunun üzerine İsrail ve Filistin'e, müzakereci heyetlerini Kahire'ye göndermeleri çağrısında bulunmuştu.

İsrail ordusunun Gazze'de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkes ilanından yaklaşık 2 saat sonra bunu ihlal ederek, Refah kentinin doğusuna düzenlediği topçu saldırısında, 4 Filistinlinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı açıklandı.

Anahtar Kelimeler: gazze, ölü sayısı,

Diğer Haberler