karadag-39-dan-turkiye-39-ye-dostluk-mesajlari

Karadağ'dan Türkiye'ye Dostluk Mesajları

Cumhurbaşkanı Vujanoviç ve Başbakan Dukanoviç'den TRT AVAZ'a özel röportaj

06 Ağustos 2014 17:44

TRT AVAZ Kanalında yayınlanan “Ay Yıldızın İzinde” programını hazırlayıp sunan Bilal Koçak, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç ve Başbakan Milo Dukanoviç ile Başkent Podgorica’da görüştü.

Cumhurbaşkanı Vujanoviç ve Başbakan Dukanoviç, Karadağ’ın Türkiye ile ilişkisinin mükemmel ve stratejik olduğunu vurgulayarak ; “Türkiye’ye minnettarız. Bize dost elini uzattı” mesajını verdi.

2006 yılında bağımsızlığını ilan eden Karadağ Devleti’ni ilk tanıyan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye Karadağ’ın AB ve NATO’ya üyeliğine destek veriyor.

Üç asır Osmanlı hakimiyetinde kalan Karadağ’da, Osmanlı’dan günümüze miras kalan çok sayıda tarihi eser yer alıyor. Türk Hükümeti, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA kanalıyla Karadağ’a, tarihi eserlerin restorasyonu başta olmak üzere, eğitimden sağlığa kadar bir çok alanda yardım ediyor.

TRT AVAZ’da yayınlanan Ay Yıldızın İzinde programı tarihimizden derin izler taşıyan Karadağ’ı adım adım gezdi. Programı hazırlayıp sunan Bilal Koçak, başkent Podgorica’da Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç ve Başbakan Milo Dukanoviç’le özel röportajlar gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Vujanoviç ve Başbakan Dukanoviç, Karadağ’ın Türkiye ile ilişkisinin mükemmel ve stratejik olduğunu vurgulayarak ; “Türkiye’ye minnettarız. Bize dost elini uzattı” mesajını verdi.


Cumhurbaşkanı Vujanoviç: “Türkiye’ye, komşu ülkelerden daha yakınız”
Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç, Karadağ’ın komşu olmamasına rağmen Türkiye’ye komşu ülkelerden daha yakın olduğunu belirtti.

Vujanoviç “Türkiye’de resmî bir ziyaret nedeniyle bulundum. Cumhurbaşkanınız, dostum Abdullah Gül ile ilişkilerimizde gelinen noktayı görüştük. İki ülkenin kalkınma ve gelişme vizyonunu kendisiyle paylaşmaktan büyük bir mutluluk duydum. Basın toplantısı sırasında sayın Cumhurbaşkanı Gül’ün kendisiyle yaptığımız görüşmenin dostça ve yapıcı bir şekilde gerçekleştiğini, sanki komşu ülkeler arasında bir görüşme olduğunu söylediğini çok iyi hatırlıyorum. Bilindiği üzere biz coğrafi olarak komşu ülkeler değiliz, fakat aramızda hissedilen bu yakınlıktan hareketle diyebiliriz ki; coğrafi bakımdan komşu olmamamıza rağmen komşu denebilecek kadar yakın ülkeleriz"  dedi.

 

Vujanoviç : "Türkiye, Nato’ya üyelik isteğimizi dostça destekliyor"
"Ekonomik ilişkilerimizin yükseliş trendinde olduğundan eminim. Aynı şekilde Türkiye'nin kendi refah düzeyini daha da artıracağından da eminim. Türkiye, olağanüstü kaynaklara sahip olan bir ülke. Bu kaynakları bariz bir şekilde kullanmaya kararlı olduğunu görüyorum. Ben Türkiye’nin ekonomisine ve dostumuz Türk halkına iyilik temennilerinde bulunuyorum. Türkiye’nin öncelikle NATO'ya üyelik konusunda Karadağ’a destek olacağına inanıyorum. Çünkü Türkiye bir NATO üyesi olup bizim NATO’ya entegre olma sürecini her zaman içtenlikle ve dostça desteklemiştir. Biz de hem bu konuda, hem de diğer konulardaki işbirlikleri için çok müteşekkiriz." <p>

 

Vujanoviç :  "Türkiye’nin olağanüstü performansından çok etkilendik"
Türkiye’nin olağanüstü bir performansla ilerleyişini izliyoruz. Bu ilerleyiş, Türkiye’nin güçlü bir şekilde gelişen bir ülke olduğunu ve ülkede refahın gerçekleştiğini gösteriyor. Yani, global kriz döneminde Türkiye’nin ekonomi, sağlık ve eğitim alanlarında bariz bir gelişme gerçekleştirdiğini gördük ve bundan çok çok etkilendik. Türkiye bütün kaynaklarını verimli kullanan bir ülke olduğunu göstermiştir. Türkiye kendi potansiyelini iyi değerlendiren bir ülke. Bir yandan ekonomik ve doğal potansiyellerini sorumlu ve disiplinli bir şekilde kullanması, diğer yandan da nüfusun sosyal ihtiyaçlarını karşılayarak geleceğini inşa etmesi oldukça etkileyici. Öyle ki; Türkiye’nin bölgesel ve global rolü muntazam bir saygıya layıktır.”

 

Başbakan Dukanoviç:  "Türkiye’ye çok minnettarız"
Karadağ Başbakanı Milo Dukanoviç ise Bilal Koçak’a yaptığı açıklamada, Karadağ’ın Türkiye ile olan ilişkilerini mükemmel ve stratejik olarak değerlendirdi. 

Başbakan Dukanoviç şunları söyledi:
“Türkiye ile bugünkü iyi ilişkilerimiz bizim ortak tarihimizden ve kültürlerimizden kaynaklanmaktadır. Yani, her iki ülkede geçerli olan kültürlerin ve adetlerin bilinmesi ve karşılıklı saygı esastır. Bu şekilde oluşturulan sağlıklı bir zemin üzerine, bugün iki ülke arasında mevcut olan iyi siyasi ilişkiler kurulmaktadır. Türkiye ile siyasi alanda farklı düzeylerde sık sık görüş alışverişinde bulunuyoruz. Eğer Karadağ'ın sekiz yıl önce Bağımsızlığını kazandığını, genç ve küçük bir ülke olduğunu ve uluslararası toplumda bir yer edinmeye çalıştığını göz önünde bulundurursak , Avrupa - Atlantik entegrasyonu konusunda Karadağ'a verdiği destekten dolayı biz Türkiye’ye çok minnettarız.

Başbakan Dukanoviç: "Dostluğumuz İkili İlişkilerin Ana Temelini Oluşturuyor"
Siyasi görüşmelerin yanı sıra bizim Türkiye ile iyi ekonomik işbirliğimiz de mevcut. Ve bu ilişkilerin düzenli olarak gelişmekte olduğunu vurgulamak isterim. Demek istediğim, sizin ilk başta sunduğunuz görüşteki gibi, Türkiye'den gelenler Karadağ'da kendilerini dost bir ülke topraklarında hissediyorlar. Aynı durum Karadağ'dan, Türkiye'ye gidenler için de geçerli. Bunun iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin ana temeli olduğunu düşünmekteyim.

Başbakan Dukanoviç: "Türkiye, Tika kanalıyla Karadağ’a yardım elini uzattı"
Türkiye'nin gelişmesi, dost bir ülke olarak bizi çok mutlu ediyor. Sizin ekonomik ve siyasi gelişmenizin Uluslararası platformlarda yer almanıza büyük katkısı var. Türkiye, gelişmekte olan bir ülke olarak her zaman dost ülkeleri de geliştirmek amacıyla kurumları vasıtasıyla yardım elini uzatmaktadır. Bu kurumların başında ise TİKA gelmektedir. TİKA kanalıyla Karadağ'da geliştirilen projeler konusunda çok memnunuz. TİKA tarafından faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için ayrılan bütçe konusunda da, Türkiye Hükümeti’ne ve Türk halkına teşekkür ediyoruz. Şu anki durumumuza baktığımızda, gelecek yıllardaki ekonomik işbirliği için de olumlu bir zemin oluşturduğumuzu düşünüyoruz. Gelecek dönemlerde dış ticaret ve yatırım işbirliğimizin de güçleneceğini düşünüyoruz.

Başbakan Dukanoviç: "Türk yatırımcıların Karadağ’a yoğun ilgisi var"
Ayrıca vurgulamak isterim ki, son bir kaç yıl içerisinde, özellikle son bir kaç ay içerisinde çok yoğun bir şekilde Türk yatırımcıların ve Türk özel sermeyesinin Karadağ'a ilgisi vardır. Karadağ’ı uygun ve dostça bir yatırım alanı olarak algılıyorlar ve kendi sermayelerini yatırarak bugünkü ve gelecekteki Karadağ halkının yaşam kalitesini iyileştirecek projelerde yer alarak katkıda bulunmak istiyorlar. Bugüne kadar Karadağ’da Türk yatırımcıları tarafından yapılan faaliyetlerden çok memnunuz, yani bizim tecrübemiz olumludur ve Türk yatırımlarının devamını diliyoruz. Ben onları samimi olarak davet ediyorum, Karadağ’a gelsinler. Benim düşünceme göre Karadağ bu Avrupa bölgesinde ilerdeki bir kaç yıl içerisinde en dinamik ekonomiye sahip ülke olacaktır. Doğal olarak bu da Türk yatırımcılara çok büyük imkan sağlayacaktır.”

Röportaj 11 Ağustos’ta TRT Avaz’da
Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç ve Başbakan Milo Dukanoviç ile yapılan özel röportaj 11 Ağustos Pazartesi günü saat 16:40, tekrarı aynı gün 22:00’de TRT AVAZ kanalında ekranlara gelecek.









Anahtar Kelimeler: Karadağ, Türkiye, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç, Başbakan Milo Dukanoviç, Ay Yıldızın İzinde, Bilal Koçak,

Diğer Haberler