kazakistan-39-dan-ruble-atagi

Kazakistan'dan Ruble Atağı

Kazakistan, rubledeki düşüş nedeniyle Rus tarafıyla çözüm geliştirmek için müzakere başlattı.

11 Şubat 2015 14:47

Kazakistan, Rusya ile ticaretinde rubledeki düşüşten kaynaklı kendi iç pazarında yaşanan sorunlara Rus tarafı ile karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler geliştirmek için müzakere süreci başlatıldığını duyurdu.

Kazakistan Başbakan Birinci Yardımcısı Bakıtcan Sagintayev, Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev başkanlığında devlet sarayı Akorda'da ekonomi gündemiyle toplanan Genişletilmiş Hükümet toplantısına katıldı.

Sagintayev, toplantıda rubledeki düşüşün Kazak ürünlerine olan talebin azalmasına yol açtığını ve bu nedenle yerel şirketlerin bir dizi sorun yaşadığını kaydetti.

Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konuyu bu hafta yaptıkları telefon görüşmesinde ele aldıklarını belirten Sagintayev, Rus tarafı ile karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler geliştirmek için müzakere süreci başlatıldığını vurguladı.

Kazakistan'ın Rusya'dan ithal ettiği ürünler arasında petrokimya ürünlerinin yanı sıra motorlu araç, tel ve kablo, cam ambalaj, un, et, süt ve şeker bulunuyor.

Kazakistan, Rusya ve Belarus 1 Ocak 2015'de yürürlüğe giren Avrasya Ekonomik Birliği anlaşmasıyla aşamalı olarak kendi arasında mal, hizmet ve iş gücünde serbest dolaşıma geçileceğini açıklamıştı.

Sagintayev, geçen hafta yaptığı açıklamada, Rus Kommersant gazetesinin yayınladığı haberde yer alan Kazakistan'ın iç pazarını tehdit ettiği gerekçesiyle Rusya'dan tedarik edilen çok sayıda mala yasak ve kısıtlama getirileceği iddiasını reddetmişti.

Kazakistan'da kur farkı kaynaklı arbitraj eğilimi, Rus mallarına talebin artmasına yol açıyor, bu da yerel para birimi tengeyi zayıflatırken dolara talebi artırıyor.

Anahtar Kelimeler: kazakistan, rusya, ruble, müzakere,

Diğer Haberler