kirgizistan-39-da-parti-degistirme-yasagi

Kırgızistan'da Parti Değiştirme Yasağı

Ülkede milletvekillerinin parti değiştirmeleri veya partilerinden istifa ederek yeni bir parti kurmalarının önü kapanıyor.

24 Haziran 2015 14:46

Kırgızistan'da milletvekillerine parti değiştirme yasağı geliyor...

Ülkede milletvekillerinin parti değiştirmeleri veya partilerinden istifa ederek yeni bir parti kurmalarının önü kapanıyor.

“Milletvekillerinin statüsü hakkında” yasada değişiklik ve düzenlemeler öngören yasa  tasarısı, geçtiğimiz günlerde Meclis'te kabul edildi.

Söz konusu değişiklik, milletvekilinin, sadece  seçildiği partinin çatısı altında siyasi çalışmada bulunmasını öngörüyor.

Değişiklik, milletvekilinin partisinden istifa ederek bir başka parti çatısı altında ya da yeni bir parti kurarak faaliyette bulunmasını yasaklıyor.

Kırgızistan Meclisinde, 2010 genel seçimleri sonucunda beş siyasi parti grubu bulunuyordu.

Seçimlerden bu yana geçen süre zarfında, gerek iktidarı oluşturan koalisyon partilerinden, gerekse muhalefetteki  partilerden milletvekillerinin ayrılarak bir başka partiye geçme ya da yeni bir parti kurmaları sıkça yaşanıyor.

Milletvekillerine parti değiştirmeyi yasaklayan yasa değişikliği, Cumhurbaşkanının onaylamasının ardından yürürlüğe girecek.

Parti değişikliğinin yasaklandığı Kırgızistan'da, sonbaharda milletvekili genel seçimleri yapılacak.


Diğer Haberler