quot-kirim-tatarlari-baski-altinda-quot

"Kırım Tatarları Baskı Altında"

Kırım Tatarlarının lideri, Ukrayna Meclisi Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım'da yapılan insan hakları ihlalleri ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.

26 Haziran 2014 15:07

'Kırım Tatarları baskı altında'
Kırım Tatarlarının lideri, Ukrayna Meclisi Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım'da yapılan insan hakları ihlalleri ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.

Fransa'nın Strasbourg kentinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) yaz oturumuna katılan Kırımoğlu, soruları yanıtladı.

Kırımoğlu, Kırım'da yaşanan insan hakları ihlalleriyle birçok uluslararası kuruluşun ilgilendiğini ve konuyla ilgili birçok raporun yazıldığını söyledi. AGİT ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiserlerinin de konuya ilişkin raporlar hazırlandığının altını çizen Kırımoğlu, "Kırım'da yapılan insan hakları ihlallerini AİHM'e taşıyacağız" ifadesini kullanarak dava sürecinin uzun süreceğini, zira sayısız ihlalin olduğunu dile getirdi.


"Rus pasaportu"

Kırımoğlu, 16 Mart referandumunun ardından, Kırım Tatarlarının birçok eziyet çektiğini ve temel hak ve özgürlüklerinin ellerinden alınmaya çalışıldığını anlatarak şunları söyledi:

"Kırım Tatarları şu an büyük baskı altında. Rus pasaportu almaya mecbur bırakılıyorlar. Buna direnme şansınız yok, zira Rus pasaportu almadan iş bulmanız neredeyse imkansız ve kendi ülkeniz yabancı muamelesi görüyorsunuz. Rus pasaportu almadığınız takdirde, yabancı bir ülkenin vatandaşı gibi 3 ay içinde giriş çıkış yapmanız gerekiyor. Rus istihbaratı da bu konuda çok çalışıyor."

Kırım'da inanç özgürlüğünün de tehdit altında olduğunu söyleyen Kırımoğlu, cami ve medreselere zaman zaman baskınlar düzenlendiğini dile getirdi. Kırımoğlu, 2 gün evvel, "terörist aradıklarını" iddia eden ve kendilerini Rusya Federal Güvenlik Servisi olarak tanıtan bir grubun, Akmescit'te bir medreseye baskın düzenlediğini, arama yaptıklarını ve birkaç bilgisayara el koyduklarını belirtti. Cami duvarlarına gamalı haç sembolü çizildiğini de kaydeden Kırımoğlu, Kırım halkının hassasiyeti sayesinde daha büyük saldırıların engellendiği ancak yine de bölgede her an her şeyin olabileceğine dikkati çekti.

Kazakistan

Kırımoğlu, Kazakistan'ın, Kırım referandumunun sonucunu ilk tanıyan devletler arasında olmasını üzüntüyle karşıladıklarını ve hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. Bir Türk devleti olan Kazakistan'ın, Rusya'nın tüm tehditlerine karşın daha farklı bir duruş sergilemesi gerektiğine inandıklarının altını çizen Kırımoğlu "Biz, (Kazakistan Devlet Başkanı) Nursultan Nazarbayev'i basiretli bir lider sanmıştık ama öyle çıkmadı" ifadesini kullanarak, Kırım'da yaşananların bir gün Kazakistan'da da olabileceğine işaret etti. Kazakistan'ın, referandum sonucunu Rusya'nın baskısı yüzünden tanıdığını bildiklerini de ekleyen Kırımoğlu, her şeye rağmen Kazakistan'ın, Kırım halkının yanında durmasını beklediklerini ama umdukları gibi olmadığını belirtti.

Türkiye'nin de bu süreçte Kırım'da yaşananlarla ilgili elinden geleni yaptığının altını çizen Kırımoğlu, hem devletin hem de Türkiye'de yaşayan Kırım Türklerinin Kırım halkına destek olduğunu ancak daha fazlasına ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

(AA)


Anahtar Kelimeler: Kırım, Ukrayna Meclisi Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu,

Diğer Haberler