39-kirim-tatarlarinin-sorunlarini-cozmeye-haziriz-39

'Kırım Tatarlarının Sorunlarını Çözmeye Hazırız'

Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, Kırım Tatarlarının sorunlarını çözmeye hazır olduklarını söyledi.

28 Haziran 2014 12:54

Konstantinov, Kırım'daki gelişmeleri, Ukrayna krizini ve Kırım Tatarlarının durumunu değerlendirdi. 

Konstantinov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir süre önce gündeme getirdiği Kırım Tatar halkına destek programlarının hayata geçirilmeye başlandığını belirterek, "Kırım Tatar köylerinin yatırım ve alt yapı sorunlarının çözümü için sadece bu sene 850 milyon ruble (25 milyon dolar) para harcanacak, bu çok büyük bir meblağ ve bu parayı daha önce kimse almadı. İnsanlar, yönetimin ilgisini hissedince bazı sorunlar kendiliğinden ortadan kalkacaktır ama keşke dış etkenler de olmasa" ifadelerini kullandı.

Kremlin'in Kırım Tatarları için tam olarak ne gibi adımlar attığını anlatan Konstantinov, şöyle devam etti; "Kiev yönetiminin 23 yıldır yaptığı yardımdan hiçbir şey çıkmadığı ortada. Zamanla biriken problemler öyle bir hale dönüşmüş ki, bazılarını çözmek artık imkansız. Kırım Tatar yerleşim yerleri korkunç durumda, su yok, gaz yok, yol ve elektrik yok. Maalesef, Batılı siyasetçiler, Kırım Tatar halkının bu sorunlarını, onları Rusya'ya karşı kötü tutumlarını körüklemek için kullanıyor."

"Kırım-Tatarlarının bakış açısını anlayışla karşılıyoruz"

Konstantinov, Kırım-Tatarlarının bakış açısını anlayışla karşıladıklarını ifade ederken, "Onlar, Rusya ve Rus karşıtı bir mantıkla yetiştirildiler. Bu halkın yaşadığı trajediyi, kişisel çıkarları için kullananlar var. Kırım Tatarları, Batı'ya, onların dertleriyle ilgilenilmesi için değil, istikrarının bozulması için lazım" diye konuştu.

Konstantinov, şu aşamadaki ana gündem maddelerinin bu önyargıları ortadan kaldırarak Kırım Tatarlarının yeni bir sivil toplum inşa etme sürecini teşvik etmek olduğunu kaydetti. 

Bugün, Kırım Tatarlarının çoğunluğun Rusya'nın politikasını desteklediğini iddia eden Konstantinov, Kırım Tatarlarının Rus pasaportu aldığını ve Kırım'da etnik ve inanç çerçevesinde hiçbir çatışmanın söz konusu olmadığını öne sürdü.

Konstantinov, "Biz Kırım'da durumu kontrol altında tutuyoruz, Kırım Tatarlarını politik süreçlere teşvik ediyoruz. Kırım Tatarları başbakan yardımcılığı ve bakanlık yapıyor, onlar her alanda gerektiği gibi temsil edilecekler" diye konuştu.

Konstantinov, Kırım Tatarlarının lideri ve Ukrayna Meclisi Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu hakkında Rusya'ya giriş yasağı konmasın ilişkin, "Kırımoğlu'nun, Kırım'a dönmesine izin verilmesi için insanları suç işlemeye teşvik etmekten vazgeçmesi gerekir. Kırımoğlu, Rusya kanunlarını ihlal ediyor. Bir bakımdan Rusya'ya giremediği için şanslı, çünkü Rusya'da olsa kanunlar gereği hakkında yasal işlem uygulanması gerekir" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: kırım, vladimir, sorun, parlamento,

Diğer Haberler