kirim-turklerinin-tek-umidi-quot-turkiye-quot

Kırım Türklerinin Tek Ümidi "Türkiye"

Zulüm ve acının yüzyıllardır hissedildiği Kırım Türklerinin en büyük dileği anavatanlarında huzurun hakim olması.

24 Haziran 2015 12:37

Tarih içinde yaşadıkları onca sıkıntılara rağmen ramazanı tüm maneviyatıyla yaşayan Kırım Türklerinin en büyük dileği anavatanlarında huzurun hakim olması.

Sürgün, soykırım, zulüm ve acının yüzyıllardır hissedildiği Kırım'da, azınlık durumundaki yaklaşık 500 bin Türk, ramazanı tüm maneviyatıyla yaşamaya çalışırken, anavatanlarında huzurun hakim olması için de dua ediyorlar.

Ezan seslerinin yükseldiği, duaların ve şükürlerin hissedildiği "acının adresi" Kırım'daki Müslümanlar ramazanı tüm maneviyatıyla hissediyor.

Camileri dolduran Müslümanlar, cuma namazlarında imamlar tarafından verilen Türkçe hutbe ve vaazları dinleyerek avlusuna kadar doldurdukları camilerde namazlarını kılıyor. Kırımlı Müslümanlar, iftar programlarında bir araya gelerek İslam'ı tüm manasıyla yaşamaya çalışıyor.

Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev, her yıl olduğu gibi bu ramazanda da bereket ve imanı içlerinde hissettiklerini söyledi. Rusya Federasyonu'nun ilhakının ardından çeşitli siyasi sıkıntılar yaşandığını ancak dini anlamda problemle karşılaşmadıklarını belirten Ablayev, şöyle devam etti:

"Şükürler olsun her sene olduğu gibi iftarlarımızdan, teravihimizden, ezanımızdan yana hiç bir sıkıntımız yok. Cuma günleri camilerimiz dolup taşar. Sadece ramazanda değil her cuma manzara aynı olur, cemaat camiye sığmaz. Rabbim insanlarımızı çok imtihandan geçirdi. En son akşam yattık, sabahında başka bir bayrak altında kalktık. O yüzdendir ki insanlar dinine eskisinden daha sımsıkı sarılmakta. Camilerimizde her gün çocuklarımıza dini eğitim veriliyor. Kur'an-ı Kerim öğreniyorlar. Gençlerimiz fıkıh dersi alıyorlar."

Kendilerinin ellerinden geldiğince Kırım'da birlik ve beraberliklerini korumaya çalıştıklarını kaydeden Ablayev, "Anavatanımızda kan dökülmesin, dil, din arası çatışmalar olmasın, insanlar birbirine düşmesin diye çabalıyoruz. Belki aç veya susuz kalırız ama üzerinde durmamız gereken en önemli şey barış" diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'e teşekkür

Dünya ülkeleri arasında tek ümitlerinin Türkiye olduğunun altını çizen Ablayev, başta Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez olmak üzere Türkiye'deki dindaşlarının her zaman kendilerini hatırladıklarını ve yardım ettiklerini söyledi.

Görmez'in Kırım'daki camilerin inşasında ve restorasyonunda büyük yardımları olduğunu belirten Ablayev, "Ne durumda olursak olalım onların yaptığı yardımlar hiçbir zaman durmadı" dedi.

Kırım Türklerinden Musa Çahar ramazanın tüm İslam alemine hayırlı olmasını diledi. Türkiye'deki soydaşlarına selamlarını ileten Çahar, "Duamız tüm İslam aleminin birlik ve beraberlik içinde olması. Tüm ibadetlerimiz Allah katında kabul olur inşallah" dedi.

Anahtar Kelimeler: kırım türkleri, ramazan, müslüman, cuma namazları, diyanet işleri başkanları, mehmet görmez, türkiye,

Diğer Haberler