srebrenitsa-soykirimi-new-york-39-ta-anildi

Srebrenitsa Soykırımı New York'ta Anıldı

2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'daki en büyük toplu insan kıyımı olarak bilinen Srebrenista soykırımının 19. yıl dönümü nedeniyle New York'taki Bosna Hersek İslam Merkezi tarafından anma programı düzenlendi.

12 Temmuz 2014 12:11

Manhattan'daki Roger Smith Hotel'de düzenlenen "Srebrenista Anma Programı ve İftar Yemeği" başlıklı program, kurbanlar için Kuran-ı Kerim okunmasıyla başladı.

Anma programı çerçevesinde, sponsorluğunu ''Zakat Foundation of America'' (Amerika Zekat Vakfı) ve Ogmen Law firmasının yaptığı iftar yemeği verilirken, moderatörlüğünü Bosnalı gazeteci Erol Avdoviç'in yaptığı "Unutmamamız gereken günü, Srebrenista'yı neden hatırlıyoruz'' başlıklı panel düzenlendi.

''Yaralandım, Daha Uyanığım: Terörün Ardından Manasını Bulmak'' adlı kitabın yazarı Dr. Esad Boskailo, ''Bosna Listesi'' adlı kitabın yazarı Kenan Trebinceviç ve Dünya Boşnak Kongresi Başkan Yardımcısı, Carnegie Etik Konseyi Yediemini, Aile Anma Vakfı Başkanı Haris Hromiç'in konuşmacı olarak yer aldığı panelde konuşmacılar, Srebrenista soykırımını, bir daha benzer bir acı yaşamamak için hatırlamanın ve genç nesillere anlatmanın önemine işaret ettiler.

Srebrenista soykırımın organize bir suç olduğunu belirten konuşmacılar, Sırbistan'ın hala tam olarak soykırımı kabul etmemesi nedeniyle bu konuda mücadele verilmesinin önemine değinirken, bazı liderlerin soykırımı affetmekten yana düşüncelerinin doğru olmadığını ancak bu konudaki mücadelenin "nefret etmeden devam ettirilmesi gerektiğini" dile getirdiler.

Bosna Hersek BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mirsada Çolakoviç'in de katıldığı anma programına, New York'ta yaşayan Bosnalılar dışında, Türkiye'nin New York Başkonsolos Yardımcısı Kadri Eroğlu, Emniyet Müşaviri Necati Ekici, Başbakanlık Yurtdışı Türkler Başkanlığı Danışma Kurulu Üyesi ve eski Türk Amerikan Dernekleri (TADF) Başkanı Ali Çınar, Türk Hars Birliği Fahri Başkanı İbrahim Kurtuluş, TADF Başkan Yardımcısı Tulga Tekman ve Amerika Zekat Vakfı Doğu Yakası Programı Direktörü Murat Köse gibi New York'taki Türk toplumu üyeleri de katılarak Bosnalıları yalnız bırakmadılar.

Anahtar Kelimeler: new york, srebrenitsa, anma,

Diğer Haberler