ukrayna-39-da-ateskes-bitti

Ukrayna'da Ateşkes Bitti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko 20 Haziran’da ilan ettiği ve 27 Haziran’da 3 gün uzattığı tek taraflı ateşkesi durdurduğunu açıkladı.

01 Temmuz 2014 10:35

Poroşenko, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi toplantısının ardından halka seslendi.

Cumhurbaşkanı, Donbass’da barışın sağlanması amacıyla 20 Haziran’da tek taraflı ateşkes ilan ettiğini, 27 Haziran’da bu süreyi üç gün uzattığını hatırlatarak “Biz 10 gün içerisinde Donbass’a, Ukrayna’ya, bütün dünyaya sorunu barışçıl yolla çözmeye hazır olduğumuzu gösterdik” dedi.

Donetsk ve Lugansk’da çoğunluğu oluşturan barışçıl insanların Ukrayna devletinin sempatisini, sevgisini ve saygısını hissettiğini belirten Petro Poroşenko, “Onlar Kiev’in kendilerinin çıkarlarını gözetmeye hazır olduğunu ve güvenliğin bizim en önemli önceliğimiz olduğunu gördüler” diye konuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı bütün bunlara rağmen barış planının gerçekleşemediğini söyledi: “Militanların suç içeren faaliyetleri sonucu barış planı gerçekleşemedi. Onlar barış planını desteklemediklerini açık şekilde ifade ettiler ve ateşi durdurmadılar. Ayrılıkçıların siyasi yönetimi kendi terör gruplarının ve çetelerinin faaliyetlerini kontrol etmek istemediklerini ve bunu beceremediklerini sergilediler”.

Poroşenko Rusya Federasyon Konseyinin Ukrayna tezkeresinin iptaline ilişkin kararının Kiev tarafından olumlu değerlendirildiğini, ancak bunun sembolik adım olduğunu bildirdi: “Biz zaten gerilimin azalması yönünde somut adım beklemiyorduk”.

Buna rağmen, Ukrayna Cumhurbaşkanı barışın kendisinin en önemli hedefi olarak kalacağını, sadece barışı sağlamak için kullanılacak yöntemlerin değişeceğini vurguladı: “Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyindeki toplantının ardından ben Başkomutan olarak tek taraflı ateşkes rejiminin uzatılmamasına karar verdim. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve sivillerin güvenliğinin korunması yalnız savunma değil, hem de teröristlere karşı saldırı amaçlı faaliyetlerin gerçekleştirilmesini gerektiriyor. Silahlı Kuvvetler, Ulusal Muhafız Alayı, Devlet Sınır Hizmeti ve Güvenlik Servisi gerekli emirleri almıştır. Biz ilerleyeceğiz ve topraklarımızı kurtaracağız. Ateşkesin uzatılmaması bizim teröristlere, militanlara, yağmacılara cevabımızdır. Sivillerle dalga geçen her kese cevabımızdır. Bölge ekonomisini felç eden her kese cevabımızdır. Maaşların, bursların ödenmesine engel olan, demiryolları ve su hatlarını kesen, insanların normal yaşamını ellerinden alan her kese cevabımızdır”.

Petro Poroşenko, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin, Ulusal Muhafız Alayının ve diğer askeri birliklerin hiçbir zaman sivillere ateş etmediğini ve etmeyeceğini, insanların yaşadığı yerlere operasyon düzenlemeyeceğini söyledi: “Ukrayna askerleri ve muhafızlar kendi hayatlarını riske atma pahasına kadınların, çocukların, yaşlıların hayatına tehdit olmaması için çaba gösterecek.  Askeri veya antiterör operasyonu sonucunda hayatını kaybeden her bir vatandaşımızın sorumluluğu bizim üzerimizdedir”.

Cumhurbaşkanı Donetsk ve Lugansk sakinlerinden alınan kararı anlayışla karşılamalarını, Donbass’a güvenliğin geri gelmesi için dayanışma sergilemelerini istedi: “Evet, siz haydutlara fiziksel olarak direnemezsiniz. Ama sizin iradenizin ve ruhunuzun gücü, kendilerini “halk cumhuriyeti” adlandıranlara sivil itaatsizliğiniz, haydutluğa, yağmaya ve teröre  başvuranlara hoşgörülü yaklaşmamanız evlerinize, sokaklarınıza barışın döneceği günü yaklaştıracak”.

Poroşenko, silahlı çatışmalara katılan, ancak hatasını anlayıp silah bırakmak isteyen her kese güvenlik garantisi verdiğini, barış planının bütün maddelerinin geçerliliğini koruduğunu bildirdi: “Biz hatta her an ateşkesi durdurmaya bile hazırız. Ama bunun için bütün tarafların barış planının en önemli maddelerini yerine getirmeye hazır olduğunu görmemiz lazım.  Barışa giden yol bizim istediğimizden çok daha zorlu. Kolay ve basit olmayacak. Ancak bizim hiçbir zaman olmadığı kadar Ukrayna’nın savunmasına yoğunlaşmamız lazım. Bu, her yerde özveri ve disiplin gerektiriyor. Şimdiye kadar barışla sonuçlanmayan hiçbir savaş olmadı. Şimdi de böyle olacak“.

ABD'den Kiev'e koşulsuz destek

Petro Poroşenko'nun ateşkesi durdurma kararıyla ilgili Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı  Hollande ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yi bilgilendirdiği açıklandı. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Washington'un Ukrayna'nın antiterör operasyonlarına yönelik her türlü adımını desteklediği bildirildi. Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, ateşkesi durdurup-durdurmama kararının Ukrayna'ya ait olduğunu, ABD'nin Kiev'in tüm kararlarını destekleyeceğini söyledi. Psaki, Rusya'dan olan ve Rusya'nın desteklediği teröristlerin ateşkesi ihlal ettiğini, Ukrayna ordusuna saldırdığını hatırlattı ve ABD'nin Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulamaya hazır olduğunu bildirdi.


Anahtar Kelimeler: Ateşkes, ukrayna, poroşenko,

Diğer Haberler