ukrayna-39-da-39-muhtesem-39-cami

Ukrayna'da 'Muhteşem' Cami

Ukrayna'nın Mariupol kentinde Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın anısına hayırsever bir Türk tarafından yaptırılan cami Müslümanlar kadar kentte gelen birçok kişinin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

13 Ağustos 2014 12:24

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesine bağlı Mariupol şehrine gelenleri deniz kenarındaki Kanuni Sultan Süleyman Camisi karşılıyor.

Azak Denizi kıyısında 10 dönümlük bir arazi üzerine bir Türk işadamı tarafından yaptırılan ve yapımına 2001 yılında başlanan cami, gerekli iznin alınamaması nedeniyle ancak 2005 yılında tamamlanabildi.

Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman ile eşi Hürrem Sultan'ın anısına yaptırılan caminin bahçesinde şadırvanın yanı sıra bir de havuz bulunuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığınca 3 yıl önce görevlendirilen cami imamı Yasin Çağdaş yaptığı açıklamada, caminin isminin "Kanuni Sultan Süleyman Camisi" olduğunu ancak gerek izin alınmasının kolay olabileceği düşüncesi, gerekse Hürrem Sultan'ın (Roksalana) Ukraynalı olması nedeniyle caminin başından beri her iki isimle anıldığını söyledi.

İbadethane olmasının yanı sıra şehrin turistik rehberinde de yer alan cami her gün çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor. Cami imamı Çağdaş, ibadet için gelen Müslümanların ağırlıklı olarak Azeri ve Tatar olduğunu, özellikle cuma günleri caminin tamamına yakının dolduğunu belirtti.

Görev yaptığı süre içinde 60'ın üzerinde Hristiyanın Müslüman olduğunu dile getiren Çağdaş, caminin tüm ihtiyaçlarının şehirde yaşayan hayırsever Müslümanlar tarafından karşılandığını ifade etti.

Ukrayna ordusu ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmalardan Mariupol'ün de etkilendiğini söyleyen Çağdaş, kentte 9 Mayıs'ta çatışmaların başladığını, Ukrayna ordusunun müdahalesi ile iki saat içerisinde çatışmaların sona erdiğini aktardı. Çağdaş, cemaatinin olaylardan etkilenmediğini, çatışmalarda her iki tarafın da Müslümanlara dokunmadığını kaydetti.

Anahtar Kelimeler: ukrayna, cami, sultan süleyman, hürrem,

Diğer Haberler