kirgizistan-cumhurbaskani-sadir-caparov-kirgizlarin-tarihiyle-ilgili-arastirmal

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kırgızların tarihiyle ilgili araştırmalar için ek ödenek ayrılması talimatını verdi

Talimatta, özellikle Kırgızlarla ilgili Çin arşivlerinde bulunan kaynakların Kırgızca’ya çevrilmesinin önemi belirtiliyor.

27 Mart 2023 14:14

Kırgızistan’da, Kırgızlarla ilgili tarihi araştırmalara ek ödenek ayrılacak.

Bununla ilgili olarak açıklama yapan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sözcüsü Erbol Sultanbekov, Çin arşivlerinde yer alan ve Kırgızların tarihine ışık tutacak eski Çince kaynakların ilk önce günümüz Çincesine, daha sonra Kırgızca’ya çevrileceğini belirtti. 

Bunun için, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un talimatıyla, Kırgızistan’ın tarihi ve kültürel mirasını araştıran “Muras” Vakfına 13 milyon Som aktarılacak. 

Ödenek, “Muras” Vakfının, Çin arşivlerinde yaptığı ve Kırgızlarla ilgili bilgileri içerdiğini tespit ettiği 10 bin sayfalık tarihi belgelerin çevrilmesiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’a daha önce yaptığı mali destek talebi üzerine yapılacak. 

2019’da Çin’in Tarihi Araştırmalar Enstitüsü, kendi araştırmalarına dayanarak Kırgızların Miladi öncesi 10’uncu asırda yaşadıklarını ve kendi devletine sahip olduklarını açıklamıştı.

Çinli tarihçi Yu Tayşan, söz konusu dönemde Kırgızların kendi devletine sahip olmakla kalmadığını, dönemin güçlü devletleriyle diplomatik ilişkileri tesis ettiğini yazmıştı. 

Bu nedenle “Muras” Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, tarihçi Kıyas Moldokasımov, Çin kaynaklarına göre, Kırgızların tarihinin, sanıldığı gibi 2200 öncesine değil de, 3000 yıl öncesine dayandığını belirtiyor.

Kıyas Moldokasımov, Çin arşivlerinde yapılacak tarihi araştırmaların, Kırgızların sadece tarihine değil, en eski kültürel, sosyal ve siyasi hayatına da ışık tutacağı görüşüne sahip. 

 

Diğer Haberler