15-temmuz-sehitleri-kazakistan-ve-azerbaycanda-anildi

15 Temmuz şehitleri Kazakistan ve Azerbaycan'da anıldı

Türkiye’nin Nur Sultan Büyükelçisi Ufuk Ekici'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali’nin yanı sıra davetliler, büyükelçilik görevlileri, Türk kurumlarının temsilcileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

15 Temmuz 2021 15:02

Ekici, törende yaptığı konuşmada, 15 Temmuz 2016'da FETÖ tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan hain darbe girişiminin üzerinden beş yıl geçtiğini hatırlatarak, “O gece 251 vatandaşımız şehit olmuş; iki binden fazla vatandaşımız yaralanmıştır. Bu vesileyle aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi şükran, minnet ve saygıyla anıyorum.” dedi.

Ekici, geçtiğimiz beş yılda FETÖ’nün yurt içindeki yapısının zayıfladığının altını çizerek şunları kaydetti:

"Üçüncü ülkelerde FETÖ’ye karşı oluşan farkındalık, söz konusu ülkeler tarafından bu unsurların faaliyetlerinin yakından izlenmesi ve soruşturulması sonucunu doğurmuştur. Çeşitli ülkelerde FETÖ iltisaklı oluşumların giriştikleri gayri kanuni işlemler ortaya çıkartılmıştır."

Büyükelçi Ekici, hain darbe girişimi sonrası Kazakistan Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Türkiye’ye resmî ziyaret gerçekleştirdiğini anımsatarak, “Sayın Nazarbayev’in 5 Ağustos 2016 tarihindeki ziyareti hain darbe girişimi sonrasında devlet başkanı düzeyinde ülkemize yapılan ilk ziyaret olma özelliği taşımaktadır. Halkımız, Kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev önderliğinde dost ve kardeş Kazakistan’ın gösterdiği bu dayanışmayı hiçbir zaman unutmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

FETÖ’yle mücadelenin artırılması konusunda Kazak makamlarıyla temaslarının devam ettiğini belirten Ekici, “Kazakistan makamlarından beklentimiz, FETÖ ile etkin bir mücadele yürütülmesidir. Bu noktada ülkemiz, Kazakistan’a her türlü desteği sağlamaya hazırdır.” dedi.

15 Temmuz şehitleri için Kur'an-ı Kerim'in okunduğu törende film gösterisi de yapıldı. Tören, 15 Temmuz fotoğraflarından oluşan sergi ile sona erdi.

Azerbaycan

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı, 15 Temmuz darbe girişiminin 5. yılında  yaptığı açıklamada, geçen sürede, FETÖ'nün devlete nasıl sızdığının, nasıl bir kripto örgüt olduğunun anlaşıldığını ve tüm dünyaya anlatılmaya çalışıldığını söyledi.

FETÖ'nün küresel bir tehdit olduğunu vurgulayan Bağcı, Türkiye'nin beş yıl önce büyük bir badire atlattığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"15 Temmuz’u anlamanın arkasındaki ana şeylerden bir tanesi; hiçbir şekilde bundan sonra hiyerarşik olarak askerî hiyerarşi içerisinde gerçekleşse, hiyerarşi dışında gerçekleşse karşısında milleti bulacağını da anlamak gerekiyor. 15 Temmuz bu yönüyle de anlamanın içerisindeki kısmı bir bakımdan da bu. 251 şehidimiz var. Kahramanca mücadele ettiler tıpkı dedeleri gibi. Balkanlar’da, Orta Doğu’da, Asya’da ve Anadolu'nun her köşesinde mücadele ettikleri gibi devlet, bayrak, millet uğruna bu mücadeleyi verdiler, vermeye de devam edecekler. Bu yeni nesle de bir örnektir, vatan söz konusu olduğunda akan sular durur, herkes göğsünü siper eder. 15 Temmuz’u anlamanın bir diğer mesajı da budur bence."

 

Diğer Haberler