17-uluslararasi-ak-seherim-askabat-sergisi

17. Uluslararası “Ak Şeherim Aşkabat” Sergisi

Her yıl düzenli olarak açılan sergide, başkent Aşkabat’ın  bütün yönleriyle tanıtımı amaçlanıyor.

25 Mayıs 2018 11:03

Türkmenistan  İnşaattan Sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Dadebay Amangeldiyev’in konuşması ile başlayan açılış programına; devlet erkanı yanısıra, Türkmenistan’da görevli yabancı misyon şefleri, Yaşlılar Maslahatı temsilcileri  ile ticaret ve sanayi kuruluşlarının üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Serginin açılışında Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un mesajı okundu.

Aşkabat’ın, dünyanın dinamik gelişen şehirlerinden biri haline geldiğini ifade eden Türkmen lider; son dönemde inşa edilen yeni yapıların şehrin görünüşüne çekicilik kattığını belirtti.

Berdimuhammedov'un "Başkent’te uygulanan kent planlamasının amacı, Aşkabat’ı dünyanın en güzel ve konforlu şehirlerinden biri haline getirmektir” ifadesi yer aldı.

2 gün açık kalacak  “17. Uluslararası  Ak Şeherim Aşkabat” sergisinin amacı, kenti bütün yönleriyle tanıtmak.

Sergide kentin, sadece Guinnes rekorlarına giren beyaz mermer kaplı binaları değil; uygulanan kent planı, yeni yaşam alanları, sanayi ve ticaret projeleri  ile  sosyal tesisler, kültürel ögeler ve kente yapılan diğer yatırımlar ve üretimler tanıtılıyor.

“Aşıklar Şehri Aşkabat”

Aşkabat, ata yurdu Türkmenistan’ın Başkenti… Aşıklar şehri veya aşkın şehri… Aşkabat adının nereden geldiğine dair net bilgiler yok ama bu diyarlarda pek çok hak aşığının yaşadığı aşikar..  Hazreti Türkistan lakaplı ilk Türk mutasavvıflarından Ahmet Yesevi’ nin hocası Yusuf Hemedani bu diyardan. Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah’ın oğlu Sultan Sencer bu topraklarda… Az ötede, komşu Özbekistan sınırları içindeki Buhara, Semerkant;  İslami ilimlerin ve İslam alimlerinin en önemli merkezi. Pek çok İslam bilgini buralarda yetişmiş, öğrenmiş, öğretmiş ve bugün bu topraklarda yatıyor.  Anadolu’da Yunus Emre var, Türkmenistan’da  Mahdumkulu Firaki… Çukurova’dan Karacaoğlan ses vermiş, Sivas’ın Sivrialan köyünde Aşık Veysel vurmuş sazının teline; Amu Derya kıyısındaki  Ürgenç kasabasından da  Türkmen şair Andalip seslenmiş halkına… Anadolu’daki  Köroğlu Destanı gibi, Türkmenistan’da da bir Köroğlu Destanı var.

Anadolu’ya baktığınızda bir yanında Atavatan duyulur, Türkistan görülür adeta; dilinde, kültüründe, Yunus’unda, Karacaoğlan’da;  düğün – derneğinde, kilimin renginde, halısının deseninde.    Ata yurdu Türkistan’tan’a  baktığınızda  da bir köşesinde Anadolu ateşi parlar;  aşında - ekmeğinde, şiirinde - şairinde, toyunda – bayramında; ozanların sazında, aşıkların  sözünde ve aşkındaki ateşin korunda. Belli ki bu diyarda da birileri aşk ateşi ile yanmış, kor olmuş Anadolu topraklarındaki gibi… Belki de bu yüzden “aşkın şehri” anlamında “Aşkabat” denilmiş Türkmenistan’ın bugünkü payitahtı bu güzel kente.

Guinnes’e giren yeni unvan, “Ak Şeher Aşkabat”

Aşkın şehri Aşkabat şimdilerde “Ak Şehir” olarak anılıyor. Son yıllarda şehrin her yanında açılan geniş yolların iki yakasında inşa edilen yapıların ve kamu idaresi binalarının tamamı beyaz mermerle kaplı bu kentte… Bu yönüyle, yani  “dünya kentleri arasında, kent içindeki binaların çoğunun beyaz mermer kaplı olması”  dolayısıyla 2013 yılında Guinnes rekorlar kitabına girmiş Aşkabat. O zamandan beri de artık “ak şeher” olarak anılıyor payitaht.

Eski binalar da bu şekilde düzenleniyor Aşkabat’ta… Beyaz, mermer türevi malzeme ile kaplanıyor şehirdeki eski yapılar.  Geceleri yanan renklendirilmiş ışıklar ve  kamuya  ait binaların gönderindeki yeşil zeminli Türkmen bayrakları olmasa beyaz dışında renk göremeyeceğiniz;  ağaçların üzerine konanlar orada durmasa kış aylarında kar yağdığını fark edemeyeceğiniz kadar ak bir şehir Aşkabat…  Kent içinde gezdiğinizde, yollardaki ışıklı panolarda “ak şeherim Aşgabat” sloganları da  göze çarpıyor.

Her yıl Aşkabat’ta “Uluslararası Ak Şeherim Aşkabat” sergisi yapılıyor ve kent bütün yönleriyle tanıtılıyor.  Bu yıl 17.si açılan sergide ağırlıkla kentin yeni şehir planı, beyaz mermer kaplı binaları, Aşkabat’ın ve Türkmen halkının yaşam biçimini yansıtan kültür ögeleri ziyaretçilere yansıtılıyor. Türkmenistan yönetimi, geniş caddeler ve yaya yollarına sahip beyaz mermerle kaplı bu kenti;  uyguladıkları kent planı ve buna bağlı yan projelerle  ve tabii ki sadeliğin simgesi beyaz rengiyle, dünyanın en güzel ve konforlu kentlerinden biri yapmayı amaçlıyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Gurbanguli Berdimuhammedov, 17.Uluslararası Ak Şeherim Aşkabat Sergisi,

Diğer Haberler