2017-yilinda-azerbaycanda-neler-yasandi

2017 Yılında Azerbaycan'da Neler Yaşandı?

2017 yılı Azerbaycan için de çok sayıda önemli gelişmenin yaşandığı bir yıl oldu. Ermenistan gerilimi devam etti Karabağ sorunu çözülemedi.

27 Aralık 2017 14:29

2017 yılı Azerbaycan için de çok sayıda önemli gelişmenin yaşandığı bir yıl oldu.

Her sene olduğu gibi 2017’de de en çok Karabağ sorunu gündeme geldi.

Azerbaycan – Ermenistan temas hattında yıl boyu çatışmalar devam etti. Çatışmalarda 10 Azerbaycan askeri şehit oldu.

2017 yılında Ermenistan ordusu sıkıkla Azerbaycanlı sivilleri de hedef aldı.

4 Temmuz tarihinde Ermenistan ordusu Fuzuli bölgesinde bulunan Alhanlı köyüne havan saldırısı gerçekleştirdi.

Saldırıda evinin bahçesinde oynayan 2 yaşındaki Zehra Guliyeva ve babaannesinin hayatını kaybetmesi, bütün dünyada tepkilere sebep oldu.

Sorunun barışçıl çözümü için temaslar da devam etti.

Agit Minsk Grubu’nun arabuluculuğuyla Azerbaycan ve Ermenistan Cumhurbaşkanları Cenevre’de biraraya geldi.

Zirve müzakere sürecinin yoğunlatırılması ve ateşkes hattındaki gerilimin azaltılması için ek önlemler alınması konularında fikir birliğine varılsa da Karabağ sorunu 2017’de de nihai çözüme ulaştırılamadı.

2017 yılı sportif açıdan Azerbaycan için son derece iyi bir yıl oldu.

Karabağ Futbol Kulübü, Şampiyonlar Ligi grup aşamasında yükselen ilk Azerbaycan takımı olarak tarihe geçti.

C grubunda İngiltere’nin Chelsea(Çelsi), İtalya’nın Roma ve İspanya’nın Atletiko Madrid takımlarıyla karşılaşan Karabağ temsilcisi grubu, 2 puanla son sırada tamamlasa da Azerbaycan halkının gönlünde taht kurdu.

Azerbaycan 2017 yılında 4’üncü İslami Dayanışma Oyunları’na ev sahipliği yaptı.

54 ülkeden 3 bine yakın sporcunun 21 branşta mücadele verdiği oyunlarda Azerbaycan 75 altın, 50 gümüş ve 37 bronz olmak üzere toplam 162 madalya elde ederek oyunları birinci tamamladı. 

Oyunlarda 336 sporcu ile yer alan Türkiye ise, 71’i altın, 67’si gümüş, 57’si bronz olmak üzere toplam 195 madalya ile ikinci sırada yer aldı.    

Türkiye-Azerbaycan İlişkileri

Türkiye ile Azerbaycan ilişkileri 2017 yılında da çok iyi gitti. İki ülke diplomatik ilişkilerin başlamasının 25’inci yılını geride bıraktı.

İki ülke arasında 2017 yılında da üst düzey çok sayıda ziyaret gerçekleştirildi. Türkiye ile Azerbaycan uluslararası pek çok konuda da dayanışma içerisinde oldu.

Hollanda’nın Türk Bakanlara karşı sergilediği skandal  tavıra ilk tepki gösteren ülkeler birisi Azerbaycan oldu.

Iraktaki gayri meşru referandum, ABD’nin Kudüs kararı, Arakanlı Müslümanların katledilişi ve Ermenistan ordusunun sivilleri hedef alması gibi konulara  Türkiye ile Azerbaycan birlikte tepki gösterdi.

Asya’yla Avrupa’yı demiryoluyla yoluyla birleştiren, tarihi İpek Yolu’nu demir İpek Yolu olarak bir kez daha tarih sahnesine çıkaran Bakü – Tiflis – Kars Demiryolu Hattı kullanıma sunuldu.

Pekin’den Londra’ya kadar demiryolu hattıyla ulaşıma imkan veren Bakü –Tiflis – Kars Demiryolu Hattı’nı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili’yle birlikte açtı.

Türkiye ile Azerbaycan ordusu 2017 yılında da dosta güven düşmana korku verdi. İki ülke ordusu sene boyunca çok sayıda ortak tatbikat düzenledi.

Azerbaycanlı iş adamları 2017 yılında da yatırım için Türkiye’yi seçti. Azerbaycan, Türkiye’de en fazla doğrudan yatırım yapan 3’üncü ülke oldu.

2017 yılında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in eşi Mihriban Aliyeva, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcılığı görevine getirildi. 

21 yıldır devam eden Hazarın Hukuki Statüsü konusunda 2017 yılında mutabakat sağlandı.

Mutabakat sağlanan anlaşma taslağıyla Hazar Denizi üzerinde Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve İran eşit haklara sahip olacak.

Nihai anlaşmanın 2018 yılında Kazakistan'da yapılacak devlet başkanları zirvesinde onaylanması bekleniyor.
 


 

Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, 2017 yılında Azerbaycan, Karabağ sorunu, Azerbaycan-Ermenistan Temas Hattı, Karabağ Futbol Kulübü, 4, İslami Dayanışma Oyunları, Türkiye-Azerbaycan ilişkileri, Hazar sorunu, Mihriban Aliyeva, İlham Aliyev,

Diğer Haberler