2023-baked-kidikeevayi-anma-yili

2023: Baked Kıdıkeeva'yı anma yılı

Kırgız halk sanatçısı Kıdıkeeva, doğumunun 100'üncü yılında anılacak.

29 Kasım 2022 12:36

Bu yıl Bursa’da yapılan TÜRKSOY Daimî Konseyi 39. Dönem Toplantısında, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kültür Bakanlıklarının önerileri doğrultusunda önemli kararlar alındı.

Bunlardan birisi de, 2023 yılını Kırgız halk sanatçısı Baken Kıdıkeeva anısına anma yılı ilan edilmesi oldu.

Karar, Kırgızistan’ın sinema ve tiyatro alanındaki uluslararası gururu Baken Kıdıkeeva’nın doğumunun 100. yılı münasebetiyle alındı. 

Baken Kıdıkeeva, 20 Ekim 1923’te, başkent Bişkek’in Tököldöş köyünde doğdu. 

Henüz liseyi tamamlamadan Kırgızistan Genç İzleyiciler Tiyatrosunda sahneye çıkmaya başlayan Baken Kıdıkeeva, savaş yıllarında Isık Göl ve Narın tiyatrolarında çalıştı.

1944’ten itibaren Kırgız Akademik Dram Tiyatrosuna oyuncu olarak kabul edilen Kıdıkeeva, aynı zamanda Kırgız sinemanın da parlayan yıldızı oldu.

Kırgızistan’da çekilen ilk uzun metrajlı film olan “Saltanat” filminde başrolü üstlendi, yüzden fazla tiyatro oyununda ve sinema filminde rol aldı.

Sadece Kırgız sinemasında değil, davet edildiği Özbek ve Kazak sinemalarında da bir çok filmde yer aldı, genç kızların ve oyuncu adaylarının idolü haline geldi.

1970’de halk oyuncusu ünvanı alan Baken Kıdıkeeva, kültür ve sanat insanlarına verilen en büyük ödüllerden biri olan Toktogul Devlet Ödülü'ne laik görüldü.

15 Ocak 1994’te hayata veda eden Kıdıkeeva’nın oynadığı filmler, günümüzde de Kırgızistan’da beğeni ile izleniyor.

Usta sanatçının kariyerine başladığı Kırgız Devlet Gençlik Tiyatrosu onun adını taşıyor.

Diğer Haberler