300-uygur-turku-39-ne-ne-olacak

300 Uygur Türkü'ne Ne Olacak?

Taylan'daki Uygurların Çin'e iade edilmeleri durumunda katledileceği belirtildi.

27 Kasım 2014 15:21

Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde (Doğu Türkistan) yaşayan ve Çin zulmünden kaçarak Tayland'a sığınan yaklaşık 300 Uygur Türk'ünün hayatta kalabilmesi için Çin'e iade edilmemeleri gerektiğini söyledi.

Tümtürk, Çin'in "Tayland'da bulunan Uygur Türklerinin Çin vatandaşı olduğunu" iddia ederek iadesini istediğini belirtti. Aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu bu insanların iade edilmeleri durumunda katledileceklerini savunan Tümtürk, "Tayland'da çeşitli kamplarda bulunan Uygur Türklerinin mutlaka Türkiye'ye veya güvenli başka bir ülkeye sığınmalarına yardımcı olunması gerekiyor. Aksi takdirde orada bulunan kardeşlerimiz ya kurşuna dizilecek ya da farklı yöntemlerle işkence görüp katledilecek" diye konuştu.

Tayland'a giderek kamplarda kalan Uygur Türkleriyle görüştüklerini anlatan Tümtürk, "Hepsi de Çin vatandaşı olmadığını, Türk olduğunu söylüyor, öz Türkçe konuşup Türk bayrağı açıyor. Bu insanlar, Türkiye'den yardım bekliyor. Mazlum coğrafyanın sesi ve kimsesi olan Türkiye'nin bu kardeşlerimize yardım elini uzatacağını ümit ediyoruz. Türkiye'de Suriye ve Irak başta olmak üzere yerinden, yurdundan ayrılmak zorunda kalan 2 milyona yakın mülteci var. Uygur Türklerine de kapısını açacağını ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı'nın önceki yıllarda Malezya'ya 1 milyar 200 milyon dolar yardımda bulunarak 21 Doğu Türkistanlının Çin'e iade edilmesini sağladığını anlatan Tümtürk, şunları söyledi:
"Bu kardeşlerimizden bir daha haber alınamadı, akıbetleri belli değil. Yine daha önce Nepal'den iade edilen Şir Ali isimli bir kardeşimiz idam edildi. Yani Çin'e iade edilen Uygur Türkleri bir şekilde katlediliyor. O nedenle Tayland'a sığınan Türklerin hayatta kalabilmesi için kesinlikle Çin'e iade edilmesinin engellenmesi gerekiyor. Aksi takdirde onların da akıbeti daha önce iade edilenler gibi olacaktır" dedi.

Çin'in kapalı bir kutu olduğunu, insan hak ve özgürlüğü kavramlarının bulunmadığını savunan Tümtürk, İlham Tohti (Uygur akademisyen) gibi bir bilim adamının bile bölücülükle suçlanarak müebbet hapse mahkum edildiğini anımsattı.

Tümtürk, her gün onlarca Doğu Türkistanlının sırf dini inancını yerine getirmek istediği için işkence ve baskılara maruz kaldığını, karşı gelmeye çalışanların ise bunu hayatıyla ödediğini belirterek, "Çin baskı ve zulmünün son bulması için uluslararası kamuoyunun harekete geçmesi gerekiyor. Aksi takdirde daha çok kardeşimizin canı yanacaktır" diye konuştu.

DIŞİŞLERİ BAKANI AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Türkiye'den yardım bekleyen bu vatandaşlar için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Taylandlı yetkililere, Uygur Türklerini geri almak istediklerini ve istemedikleri ülkeye gönderilmemesi gerektiğini belirtmişti.


Anahtar Kelimeler: 300 Uygur Türk, Tayland, Çin, Doğu Türkistan, Dünya Uygur Kongresi,

Diğer Haberler