31-mayis-kazakistan-da-siyasi-baski-surgun-ve-aclik-kurbanlarini-anma-gunu

31 Mayıs Kazakistan’da Siyasi Baskı, Sürgün ve Açlık Kurbanlarını Anma Günü

Sovyetler Birliği'nin lideri Josef Stalin döneminde ülkede uygulanan açlık ve siyasi baskı politikaları sonucunda hayatını kaybedenler anılıyor.

31 Mayıs 2023 15:29

Siyasi Baskı, Sürgün ve Açlık Kurbanlarını Anma Günü vesilesiyle, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı. 

Tokayev mesajında “Totalitarizmin suçları, halkımızın öz bilincinde derin bir iz bıraktı. Tarihin bu karanlık sayfalarını incelemeye devam etmek önemlidir. Geçmişin korkunç sayfalarını öğrenmek ve bundan ders almak, ayrıca gelecekte bu tür olayların tekrarlanmaması için mümkün olan her şeyi yapmak her birimizin görevidir.” ifadesine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ulusun birliğini ve hümanist ideallere olan inancını koruyan, en zorlu sınavlara göğüs geren atalarının beklentilerinin karşılanması gerektiğine vurgu yaptı. 

Ülke genelinde çeşitli anma programları düzenlenirken, “ALJİR” Sovyetler Birliği’nin utanç kampı müzesinin kapıları bir hafta boyunca öğrenciler için açık kalacak. 

İstatistiklere göre Kazakistan'da 1921'den 1954'e kadar yaklaşık 100 bin kişi mahkûm edildi, 20 binden fazlası kurşuna dizildi. 

Ayrıca binlerce kişi, ölüm cezası anlamına gelen "haberleşme hakkından yoksun" ibaresiyle hapis cezasına çarptırıldı.

Kazakistan topraklarında 11 toplama kampı kuruldu ve bu kamplarda hüküm giyenler ve onların aileleri çeşitli işkenceye maruz kaldı. 

Diğer Haberler