5-uluslararasi-turk-dunyasi-multipl-skleroz-ms-kongresi-bakude-basladi

5. Uluslararası Türk Dünyası Multipl Skleroz (MS) Kongresi Bakü'de başladı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, 5. Uluslararası Türk Dünyası Multipl Skleroz (MS) Kongresi başladı.

09 Haziran 2023 09:44

Azerbaycan ve Türkiye sağlık bakanlıklarının himayeleri, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) destekleri ile düzenlenen kongrenin açılışına Azerbaycan Sağlık Bakan Yardımcısı Nadir Zeynalov, TİKA Bakü Program Koordinatörü Fatih Yılmaz, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Demirkaya ve çok sayıda davetli katıldı.

Türk Dünyası MS Araştırmalarını Destekleme Derneği, Azerbaycan Nörologları Milli Birliği, Azerbaycan Çocuk Nörologları Birliği ve Türk Nöroloji Derneğinin ortaklaşa düzenlediği kongrenin açılış toplantısında Türk dünyasının farklı bölgelerinden akademisyenler ve uzman doktorlar yer aldı.

Azerbaycan Sağlık Bakan Yardımcısı Zeynalov, multipl sklerozun tedavisi ve bu hastalığı taşıyanların hayat düzeyini daha iyi hale getirmek hususunda önemli ilerlemelerin kaydedildiğini fakat daha görülecek çok iş olduğunu belirtti.

Zeynalov, "Bu kongre Türk dünyasının uzmanlarının bir araya gelerek tecrübe paylaşımında bulunması açısından çok önemlidir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.

Kongrenin eş başkanı Prof. Dr. Demirkaya, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, dost ve kardeş ülkeler arasında bilgi akışını güçlendirmek üzere ilkini 2019'da Gülhane Tıp Fakültesi'nde düzenledikleri kongrenin beşincisini kardeş ülke Azerbaycan'da gerçekleştirdiklerini söyledi.

Demirkaya, multipl sklerozun nörolojik hastalıklar arasında önemli bir hastalık grubunu oluşturduğunu belirterek, "Kongrelerimize katılım her geçen yıl artıyor. Kongremizi 250 aktif katılımcı, yaklaşık 500 de çevrimiçi katılımcı ile gerçekleştirmekteyiz. Güncel bilgilerimizi paylaşmayı, ortak çalışmalar geliştirmeyi, tedaviler konusunda yardımlaşmayı amaçlıyoruz." dedi.

Kongreye Türkiye ve Azerbaycan'ın yanı sıra KKTC, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan'dan uzmanların katıldığını bildiren Demirkaya, "Bu kongrede, son yıllarda yapılan ilgili çalışmaları, tanı ve tedavi imkanlarını paylaşacağız. BioNTech firması bu alanda bir aşı çalışması yapmıştı. Bu çalışmanın sonuçlarını kongremizde paylaşacaklar. Bu bizim için gurur kaynağı. Türk dünyasının bilim adamlarının çalışmalarını burada sunması, dost ve kardeş ülkelerin onları tanıması ve birbirimizi daha iyi anlayabilmemiz açısından önemlidir." ifadelerini kullandı.

Sunumların yapılacağı kongre 11 Haziran'a kadar sürecek.

 

Anahtar Kelimeler: azerbaycan,

Diğer Haberler