8-kuresel-baku-forumu-katilimcilari-susayi-ziyaret-etti

8. Küresel Bakü Forumu katılımcıları Şuşa'yı ziyaret etti

Azerbaycan'da düzenlenen 8. Küresel Bakü Forumu'nun katılımcıları, Şuşa kentine ziyarette bulundu.

07 Kasım 2021 22:49

Başkent Bakü'den, Ermeni işgalinin sonlandırılmasının hemen ardından inşasına başlanan ve açılışı 26 Ekim'de yapılan Fuzuli Havalimanına uçakla giden katılımcılar, Fuzuli'den yeni yapılan Zafer Yolu ile tarihi kent Şuşa'ya ulaştı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Şuşa Özel Temsilcisi Aydın Kerimov, katılımcılara kentin özgün mimari tarzı ile Azerbaycan halkının milli ve kültürel mirası hakkında bilgi verdi.

Kerimov, işgal döneminde Ermenilerin tarihi ve kültürel varlıklara verdiği zararları anlattı.

Ziyaretçiler, yeni dönemde Şuşa'da yürütülen restorasyon ve imar çalışmalarını görme imkanı buldu.

Aşağı Gövherağa ve Yukarı Gövherağa Camilerini ziyaret eden katılımcılara, Şuşa'nın kurtarılmasından sonra camilerde işgal döneminde yapılan tahribatların izlerini silmek için yürütülen çalışmalar gösterildi.

Katılımcılar, Şuşa'da bulunan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le de bir araya gelerek sohbet etti.

"Azerbaycan'ın gönlünde Karabağ bir yaraydı"

Ziyarete katılan Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ermenilerin Azerbaycan'ın kültürel yapılarına uğrattığı tahribatın kültür ve insanlık düşmanlığı olduğunu belirtti.

İhsanoğlu, "Bir milletin kültürü onun yer yüzündeki asırlar boyu devam edecek vesikalarıdır, belgeleridir, bulgularıdır. Bunların korunması hem milli vazifedir o millete mensup olanların hem de bütün dünya vatandaşlarının. Çünkü bu aynı zamanda müşterek bir mirastır. Böyle bir tarihin zirvesinin içerisinde Ermeni ordularının 91 senesinde buraları basması, tanklarla işgal edilmesi ve daha sonra bunları yağmalaması, bir kısmını yok etmesi, bir kısmını taşıması bir nevi sömürgecilik. Emperyalist bir ordu gibi hareket ettiler." şeklinde konuştu.

Eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin ise "Burası tarihi bir yer. Muhteşem bir iklimi var, çok güzel bir yer. Keşke o tarihi, kültürel abideleri yok olmasaydı. Ben Azerbaycan’ın olabildiğince kısa bir süre içinde bu yaraları saracağını ve buranın çok önemli bir bölge olacağına inanıyorum. Türk firmaları geldiğimiz yolu çok kısa bir süre içinde yaptılar. Yeniden havaalanı inşa edildi. Azerbaycan'ın gönlünde Karabağ bir yaraydı. O da bitti diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler