9-eco-ulastirma-bakanlari-toplantisi-turkmenistan-da-yapildi

9. ECO Ulaştırma Bakanları Toplantısı Türkmenistan’da yapıldı

ECO Toplantısı Sonuç Bildirisi: ECO ülkeleri, ulaşım ve iletişim alanlarında işbirliğinin geliştirilmesini destekleme konusunda mutabık kalmışlardır.

04 Mayıs 2018 15:36

Türkmenistan’ın turizm merkezi Avaza’da yapılan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ulaştırma Bakanları toplantısına Azerbaycan, Afganistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Türkmenistan, Türkiye, Tacikistan ve Özbekistan heyetleri katıldı. Geniş kapsamlı olarak planlanan toplantılarda, Ekonomik İşbirliği Örgütü sekreteryası, BM Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP), Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) ve diğer uluslararası yapıların üst düzey temsilcileri yer aldı.

Toplantıda Türkiye’yi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan temsil etti. Üye ülkeler arasında işbirliği ve koordinasyonun önemine dikkat çeken bakan Arslan, Türkiye’nin ulaşım ve iletişim alanlarında gerçekleştirdiği ve devam eden projelerini anlattı ve “Türkiye, yalnızca söylemde kalmayıp, gereğini yapmaktadır” dedi. Bakan Arslan, “Açılışı yapılan Türkmenbaşı Limanı ve ECO ülkeleri tarafından gerçekleştirilen ulaştırma yatırımlarını da takdirle karşıladıklarını” vurguladı.

Katılımcılar tarafından, ulaştırma ve haberleşme sektörünün Ekonomik İşbirliği Örgütü (ECO) ülkelerinin öncelikli konularından olduğu belirtilen görüşmelerde; mevzuat ve tarifelerin senkronizasyonu, gümrük, vize ve diğer prosedürlerin kademeli olarak kolaylaştırılması konularının önemi dile getirildi.

Koordineli ulaştırma politikası konusunda tüm üyelerin mutabık kaldığı ECO Ulaştırma Bakanları toplantısında üzerinde durulan konulardan biri de iletişim sektörü oldu. Katılımcılar tarafından, bilgi ve telekomünikasyon teknolojilerinin geliştirilmesi, geniş bant yüksek hızlı internet, bu alandaki hizmet yelpazesinin ECO ülkelerinde yaygınlaşmasının gerekliliği görüşüldü.

Toplantı sonunda yapılan ortak açıklamada; görüşmelerin yapıcı bir ortamda geçtiğine vurgu yapıldı ve ECO ülkelerinin ulaşım ve iletişim alanlarında işbirliğinin daha da gelişmesini destekleyeceği görüşünde mutabakata vardıkları bildirildi.

Anahtar Kelimeler: 9.eco tolantısı, türkmenistan, ulaştırma bakanları toplantısı,

Diğer Haberler