ab-orta-asya-ozel-temsilcisi-peter-burian-askabatta

AB Orta Asya Özel Temsilcisi Peter Burian Aşkabat'ta

Avrupa Birliği’nin Türkmenistan’da temsilcilik açması, görüşmelerde öncelikli konu.

01 Şubat 2019 16:09

Avrupa Birliği Orta Asya Özel Temsilcisi Peter Burian’ın başkanlık ettiği delegasyon, başkent Aşkabat’ta Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda bir heyetle toplantı yaptı. Konuklar, Türkmenistan'ın büyük altyapı projelerini uygulamak için sahip olduğu güçlü potansiyele dikkat çekerek, çeşitli alanlarda işbirliğinin devam etmesine duydukları ilgiyi vurguladı.

Taraflar, 2019 yılında AB ile Türkmenistan arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ile ilgili konuları ele aldılar. Bu bağlamda, işbirliğini güçlendirmek için Avrupa Birliği’nin Türkmenistan’da temsilcilik açması konusu özellikle vurgulandı.

Ayrıca, bölgesel ve parlamentolar arası ilişkilerin güçlendirilmesi ile lojistik, ulaştırma, enerji ve insani ilişkiler alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi konuları görüşüldü. Buna dayanarak, Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Romanya güzergahını da içeren “Hazar Denizi - Karadeniz Ulaşım ve Transit Koridoru  projesi” ele alındı.

Avrupa Birliği ile Orta Asya arasında, ulaşım bağlantıları kurma, enerji ve dijital ağlar oluşturma ve insanlar arasındaki temasları genişletme gibi hususlar da görüşülen konular arasındaydı.

Diğer Haberler