abduresit-ibrahim-anildi

Abdureşit İbrahim Anıldı

Tatar Türkleri'nin, ünlü din adamı, gezgin, yazar ve siyasetçisi, Abdureşit İbrahim,Kazan'da düzenlenen bir sempozyum ile anıldı.

08 Temmuz 2015 10:45

Tatar Türkleri'nin, ünlü din adamı, gezgin, yazar ve siyasetçisi, Abdureşit İbrahim, bir sempozyum ile anıldı.

Müslümanlığın, Japonya'da, bir din olarak kabul edilmesini sağlayan Abdureşit İbrahim'in hayatı, ve hizmetleri, hatırlatıldı.

Tataristan Cumhuriyeti'nin Başkenti,  Kazan Federal Üniversitesi, Türk Dil Kurumu, Yunus Emre Enstitüsü ve Ankara Üniversitesi'nce ortaklaşa düzenlenen "Abdureşit İbrahim: Geçmişten Günümüze Rusya Müslümanları ve Matbuat Hareketleri" Üçüncü Uluslararası Sempozyumu'na ev sahipliği yaptı.

Kazan Federal Üniversitesi Müzesi'ndeki sempozyumda, Abdureşit İbrahim'in Tatar matbaacılığının kurulmasında ve gelişmesinde oynadığı rol, İstanbul ve Japonya'daki hayatı ile Rusya müslümanlarının siyasi hayatı üzerindeki etkisi tartışıldı.

Sempozyumda konuşan tarihçiler Abdureşit İbrahim'in Petersburg ve Moskova'da Müslümanlar arasında ilk gazete ve dergi çıkartan, İslam siyaseti ile ilk ilgilenen, Rusya'da ilk milli partiyi kuran kişi olduğunu ifade ettiler.
Abdureşit İbrahim'in bu yönüyle sadece Tatar halkı için değil Türkiye ve Türk Dünyası için de önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdiler.

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Doktor Abdullah Gündoğdu Abdureşit İbrahim'in 19  ve 20 yüzyılda Türk uyanış hareketinin, Türk aydınlanma hareketinin ve İslami reform hareketinin en önemli önderlerinden olduğunu kaydetti.



Diğer Haberler