adana-39-da-turkiye-makedonya-is-ve-yatirim-forumu-yapildi

Adana'da Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu Yapıldı

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski: "Makedonya'da iş kurmak çok rahat ve kolay. Şu an 10-15 büyük şirket Makedonya'ya girmek için hükumetle sözleşme imzaladı"

19 Eylül 2014 13:45

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Adana Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu"na katıldı.

Gruevski, ülkesinde iş kurmanın rahat ve kolay olduğunu, 10-15 büyük şirketin hükümetleriyle sözleşme imzaladığını söyledi.

Gruevski, Adana Sanayi Odası'ndaki etkinlikte, Makedonya ve Türkiye'nin her zaman dost olduğunu vurgulayarak, "Siyasi ilişkilerimiz mükemmel seviyede seyretmektedir. İkili işbirliğimiz, karşılıklı saygı esasına dayanmaktadır. Türkiye, Makedonya'yı uluslararası camiada her zaman desteklemiştir. Bunu her zaman saygı ile karşılamaktayız" diye konuştu.

"Türkiye, Makedonya'nın 9. büyük ekonomi ortağı konumundadır"

Türkiye'nin, Makedonya'nın 9. büyük ekonomi ortağı konumunda bulunduğunu, bununla yetinmeyeceklerini belirten Gruevski, son 7-8 yılda önemli reformları hayata geçirdiklerini aktardı.


Ülkesinin NATO ve AB üyeliği konusunda Yunanistan'ın engel çıkardığını öne süren Gruevski, şunları kaydetti:

"Ülkemiz, NATO ve AB'ye aday ülkedir ancak güney komşumuz Yunanistan bize sıkıntı yaratmaktadır. Bu sıkıntılar neticesinde hem AB hem NATO üyeliğimiz biraz sıkıntılı geçiyor. Yunanistan'ın tuhaf bir isteği var. Hem devletimizin adını hem dilimizi değiştirmemizi istiyor. Bu, hakikaten saçmalıktır diye düşünüyorum ve böyle birşeyi asla kabul etmeyeceğiz. Bir ülke olarak burada kalmayacağız. Amacımız, diyalog aracılığıyla sorunun çözülmesidir. Hedefimiz olan hem NATO hem AB üyeliğine bir adım daha yaklaşmaktır. Bu durumda cesaretimizi kaybetmedik, kararlı adımlarda devam ediyoruz ve ekonomimizi güçlendirmeye gayret ediyoruz."

"Makedonya, istikrarlı bir ülkedir"

Gruevski, ülkesinde siyasi ve ekonomik istikrar bulunduğuna dikkati çekerek, hükümetinin ikinci kez seçimleri kazanıp, vatandaşlarının güvenini aldığını söyledi.

İstikrarlı siyasetlerini sürdüreceklerine işaret eden Gruevski, şöyle konuştu:

"Yüzde 2 seviyelerinde olan enflasyonun bu seviyelerde kalmasını sağlayacağız. Para kurumuz istikrarlı. Makedonya, oldukça istikrarlı ve sağlam bir ülkedir. Çünkü hükümet, ekonomide bir önceki dönemde çok dikkatli ve hassas bir politika gerçekleştirdi. Makedonya, son 8 yıl içerisinde tüm uluslararası listelerde oldukça üst sıralara çıkmıştır. Örneğin, Dünya Bankası, 2006'da Makedonya'yı iş kurma şartları açısından 94. sıraya koymuştu ancak bugün aynı listede 25. sıraya geldik. Makedonya, artık tamamen öne çıkmaktadır. Çünkü bir önceki yıllara kıyasla ülkemizde hakikaten çok olumlu gelişmeler olmuştur."

"Makedonya'da iş kurmak çok rahat ve kolay"

Makedonya ekonomisi hakkında bilgi veren Gruevski, uluslararası şirketlerin ülkelerinde fabrika açtığını aktardı.

"Makedonya'da iş kurmak çok rahat ve kolay. Şu an 10-15 büyük şirket Makedonya'ya girmek için hükumetle sözleşme imzaladı" diyen Gruevski, bunlar arasında Türk şirketler de bulunduğunu, hükümet olarak her türlü sıkıntıya çözüm üretmeye çalıştıklarını anlattı.

"Avrupa'da böyle düşük masraflı iş yapılacak başka bir ülke yok"

Masraflar düşük olduğu için Makedonya'da ucuza iş kurma fırsatı yakalanabileceğini ifade eden Gruevski, şu bilgileri verdi:

"Avrupa'da böyle düşük masraflı iş yapılacak başka bir ülke yok. Çünkü ülkede vergiler düşürüldü. KDV yok mesela, düz vergiyi uygulamaya getirdik. Kişisel gelir vergisi, Makedonya'da sadece yüzde 10 civarında, gümrük vergileri de böyle düşük, sağlık ve emeklilik katkı payları üçte bir kadar azaltıldı. Avrupa'nın şu anda en düşüğüyüz. Yüzde 18 olan KDV, bazı sektörlerde yüzde 5'e düştü. Vergiler çok düşürüldü. Hem şirketler için hem de vatandaşlar için elverişli oldu. Bize, 'bunu nasıl başardınız, bütçe sorununuz olur' dediler ancak buna karşı vergileri azalttığımız yıl bütçemizi yüzde 20 daha fazla parayla doldurduk. Vergileri düşürdük ama vergi disiplinini kararlı bir şekilde uyguluyoruz. Herkes vergisini ödüyor ama düşük ödüyor ve herkes memnun. Ayrıcalıklılar ve yüksek vergiler yok. Makedonya son yıllarda büyümede önemli başarılar kaydediyor. Geçen yıl büyüme açısından Avrupa'da 3'üncüydük. Bu yıl ise ilk 6 aylık verilere göre Avrupa'da yüzde 4,1 ile en iyiyiz. Son birkaç yıl içinde global kriz vardı. Biz bu krizi başarılı şekilde atlattık. O nedenle Makedonya, yabancı yatırımcılar için cazip bir ülkedir."

Adana Valisi Mustafa Büyük

Adana Valisi Mustafa Büyük de iş adamları için önem taşıyan toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

Makedonya ile her zaman gönül birliği içerisinde olduklarını vurgulayan Büyük, ''Adana ile nüfus olarak baktığımız zaman hemen hemen aynı olan bir ülkeden söz ediyoruz. Makedonya ile sanayi ve ticaret açısından çok geniş iş birliği yapmamız gerekir. Bunun yanında kültür, sanat, eğitim ve spor alanlarında da çalışmaları hızla geliştirmemiz ve beraberce mutlu olmamız gerekiyor. Forumu, iki ülke arasındaki iş birliği ve yatırımları artırma açısından önemsiyorum'' diye konuştu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de Gruevski'nın Adana'yı ziyaretinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, iki ülkenin tarihten gelen kardeşlik ve dostluğu bulunduğunu söyledi.

Sözlü, Makedonya ile özellikle eğitim ve turizm alanında daha fazla iş birliği yapmak istediklerini de vurguladı.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç da iki ülke arasında var olan siyasi birlikteliğin ekonomi alanında arzu edilenin gerisinde yer aldığını, Türkiye ile Makedonya arasındaki ticaret hacminin 375 milyon dolar seviyesinde olduğunu aktardı.


Toplantıda, Makedonya Devlet Bakanları Furkan Cako ve Bil Pavlevski ile Makedonya Yabancı Yatırımlar Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Kliment Şekerovski, ülkelerindeki turizm potansiyeli, vergi mevzuatları, ticaret faaliyetler ve iş adamlarına tanınan kolaylıklar hakkında bilgi verdi.

Forumda Başbakan Nikola Gruevski, katılımcıların sorularını yanıtladı, iş adamları ikili görüşme yaptı.


Anahtar Kelimeler: türkiye, makedonya, forum, adana, iş ve yatırım fonu, gruevski,

Diğer Haberler