afad-bosna-hersekteki-sel-mudahale-tatbikatina-katiliyor

AFAD, Bosna Hersek'teki sel müdahale tatbikatına katılıyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Brcko kentinde düzenlenen Güneydoğu Avrupa Afetlere Hazırlık ve Önleme Girişimi Sel Müdahale (DPPI FLEX) tatbikatına katılıyor.

26 Ekim 2023 13:40

Tatbikata ilişkin bilgi veren AFAD Takım Lideri Seval Dedeoğlu, afet çeşitliliğinin artması ve afetlerin sınırları aşması nedeniyle ülkelerin afet konusunda işbirliği ve dayanışma içerisinde olmasının zorunluluk haline geldiğini ifade ederek "Bu anlamda bir ülkede afet meydana geldiğinde uluslararası ekiplerin desteğine ihtiyaç duyulmaktadır." dedi.

Tatbikatlarda uluslararası ekiplerin ülkeye giriş prosedürleri, acil durumlara ortak müdahale prosedürleri ile ekiplerin kendi kendine yeterliliğinin test edildiğini aktaran Dedeoğlu, aynı zamanda çalışma sahası, konuşlanma alanı ve intikal sürecinde emniyet ve güvenliğin sağlanması gibi aşamaların da test edildiğini söyledi.

Dedeoğlu, "DPPI FLEX tatbikatı 2014'te Bosna Hersek ve Brcko'da meydana gelen tarihi sel temalı bir tatbikattır. Tatbikatın ana amacı ekiplerin dron kabiliyetlerinin test edilmesi, bunun yanında lojistik depo yönetimi ve etkilenen insanlar için kamp yönetimi alanlarında da çalışmalar yapılmasıdır." diye konuştu.

Dron kullanımının saha tatbikatı şeklinde uygulandığını, lojistik ve kamp yönetiminin de simülasyon şeklinde gerçekleştirildiğini belirten Dedeoğlu, Türkiye'den ekiplerin de bu tatbikatta aktif olarak görev aldığını ifade etti.

Dedeoğlu, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremleri anımsatarak "Deprem yaklaşık 120 bin kilometrekarelik bir alanda etkili oldu. Depremin hemen ardından ülkemiz bütün arama kurtarma kapasitesini kullanarak, arama kurtarma çalışmalarına başladı." dedi.

Depremlerin büyüklüğü, etkilediği alanın çok geniş olması ve 14 milyondan fazla insanın etkilenmesi gibi etkenler göz önüne alındığında Türkiye'nin uluslararası yardım çağrısında bulunduğunu söyleyen Dedeoğlu, "Çağrımıza destek veren 91 ülkeden 11 binden fazla arama kurtarma personeli ülkemizde görev yaptı. Asrın felaketinde bizleri yalnız bırakmayan, çalışmalarımıza büyük bir fedakarlık ve gayretle destek veren tüm arama kurtarma personeline teşekkürümüzü sunarız." ifadelerini kullandı.

Brcko'da 23 Ekim'de başlayan ve 28 Ekim'e kadar devam edecek tatbikatta Türkiye'nin yanı sıra 10 ülkeden yaklaşık 100 görevli katılıyor.

 

Anahtar Kelimeler: afad, bosnahersek, tatbikat,

Diğer Haberler