afganistan-cumhurbaskani-gani-turkmenistanda

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani Türkmenistan'da

 Resmi  ziyaret için Aşkabat'a gelen Afganistan Cumhurbaşkanı Muhammed Eşref Gani, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov ile görüştü.

03 Temmuz 2017 15:21

Resmi  ziyaret için Aşkabat'a gelen Afganistan Cumhurbaşkanı Muhammed Eşref Gani, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov tarafından resmi törenle karşılandı. Oğuzhan Köşkü'ndeki resmi karşılama töreninin ardından iki lider baş başa görüştü.

 İki ülke heyetleri arasında yapılan görüşmelerde, iki ülke ilişkileri ve uluslararası konular ele alındı. Görüşmelerin ardından  elektrik, ulaşım, eğitim ve halıcılık alanlarında bir dizi anlaşmaya imza atıldı.

 İmza töreninin ardından  Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli  Berdimuhammedov ve Afganistan Lideri Eşref Gani ortak açıklama yaptı.

 Türkmen ve Afgan liderler, iki ülke arasındaki ilişkilerin, "karşılıklı anlayışa dayalı  yakın işbirliği" çerçevesinde ve "üst seviyede" devam ettiğini vurguladı. Liderler, uluslararası terörizm, ve uyuşturucu kaçakçılığı konusunda iki ülke arasındaki  etkin işbirliğinin devam edeceğini belirttiler.

 Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesinin iki ülkenin ekonomik çıkarları açısından önemli olduğuna dikkat çeken liderler, TAPİ projesi konusunda daha önce varılan mutabakatlarda  bir değişiklik olmadığını belirttiler. Halen Türkmenistan, TAPİ projesi konusunda çalışacak uzmanlara eğitim desteği veriyor.

 Afganistan'ın Kuzey bölgelerine elektrik enerjisi sağladıklarını belirten Türkmen Lider Berdimuhammedov;  ek tesislerin inşasının tamamlanmasının ardından, komşu ülke Afganistan'a daha fazla elektrik enerjisi verme imkanına sahip olacaklarını ifade etti.

  Modern İpek Yolu projesi olarak adlandırılan, Türkmenistan- Afganistan- Tacikistan Uluslararası Asya Demiryolu projesi de liderlerin gündemindeydi. Berdimuhammedov  ve  Gani, demiryolu projesini,  iki ülke arasındaki işbirliğinin parlak bir örneği olarak niteledi. Projenin 88 kilometrelik ilk etabı olan  Atamurat- İmamnazar (Türkmenistan) - Akina (Afganistan) hattı, geçtiğimiz yılın Kasım ayında  iki lider Berdimuhammedov ve Gani'nin  katıldığı törenle açılmıştı.

 Atçılık konusuna verdiği önemle bilinen Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov  ve konuğu   Afgan Lider Gani,  Aşkabat'taki  Ahal Teke At Yetiştirme Kompleksi'ni  de ziyaret edecekler.

Anahtar Kelimeler: Afganistan, Türkmenistan, Gani, Berdimuhammedov, TAPİ, Enerji, Modern İpekyolu projesi,

Diğer Haberler