afganistan-hukumetinden-tapi-aciklamasi

Afganistan Hükümetinden TAPİ Açıklaması

Afganistan İçişleri Bakanı Rahimi: TAPİ projesinin güvenliği için binlerce asker görevlendirildi.

15 Mart 2018 15:53

Türkmenistan’ın çok önem verdiği, Türkmen doğalgazının Afganistan, Pakistan ve Hindistan'a ihracı için planlanan TAPI doğalgaz boru hattı projesinin Afganistan bölümü için binlerce asker görevlendirildiği bildirildi.

TAPI projesinin önündeki en büyük engellerden biri;  boru hattının,  Taliban gibi terör örgütleri karşısındaki güvenliğinin sağlanması konusu. Afganistan İçişleri Bakanlığı binlerce güvenlik görevlisinin TAPI inşaatının güvenliğini sağlamak üzere görevlendirildiğini duyurdu. Projenin 214 kilometrelikTürkmenistan ayağı büyük ölçüde tamamlanmış ve geçtiğimiz Şubat ayı içinde  Afganistan bölümünün inşasının başlaması dolayısıyla tören düzenlenmişti. 24 Şubat 2018 tarihinde,Türkmenistan – Afganistan sınır bölgesinde yapılan törene Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov ve Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile birlikte  Pakistan Başbakanı Hakan Abbasi ve Hindistan Devlet Bakanı Cevat Akbar katılmıştı.

Afganistan ve Türkmenistan’ın çeşitli haber  ajanslarında yer alan bilgiye göre, Afganistan İçişleri Bakanı Nusret Rahimi: "Binlerce güvenlik görevlisi, TAPI projesinin güvenliğini sağlamak için bölgeye sevkedildi." dedi. Afganistan Maden ve Petrol Bakanı Abdulkadir Mufti ise: "Boru hattı Afganistan'a ulaştı. Biz projenin Afganistan ayağındaki plan ve programının en iyi şekilde uygulanması için teknik çalışmalara devam ediyoruz." şeklinde açıklama yaptı.

 TAPI, Türkmenistan’ın gaz ihracatını artırması yanında Afganistan için de büyük önem  önem arz ediyor. Toplam 1814 kilometrelik hattın 774 kilometresi Afgan topraklarından geçiyor. Afganistan’ın, projenin tamamlanmasından itibaren yıllık 400 milyon dolar transit geliri elde etmesi öngörülüyor. Ayrıca Afganistan, TAPI doğalgaz boru hattından ilk 10 yılda, yıllık 500 milyon metreküp doğalgaz ithal edecek.

        

 

 

Anahtar Kelimeler: TAPİ, Türkmenistan, Afganistan, Pakistan, Hindistan, Enerji,

Diğer Haberler