afganistan-icin-istanbul-sureci

Afganistan İçin İstanbul Süreci

Afganistan İçin İstanbul Süreci ve güven artırıcı önlemler çerçevesinde, “Bölgesel Altyapı” konulu teknik komite toplantısı Aşkabat’ta yapıldı.

04 Nisan 2017 15:28

Afganistan İçin  İstanbul Süreci  ve güven artırıcı önlemler çerçevesinde, “Bölgesel Altyapı” konulu teknik komite toplantısı Aşkabat’ta yapıldı. Toplantıya, Türkiye’nin de yer aldığı  20 ülke ve  AGİTtemsilcileri katıldı.

Toplantıda, Afganistan’da güvenlik ve istikrarına katkı için alınması gereken ekonomik önlemler, devam eden enerji ve transit ulaşım ağı altyapı projeleri görüşüldü.

TAPİ (Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan)  doğalgaz boru hattı,  Türkmenistan- Afganistan demiryolu projesi  ve  Afganistan’ı da kapsayan enerji nakil hattı çalışmaları ile  Afganistan’a ekonomik destek sağlama gayretlerinin sürdüğünü belirten Türkmen yetkililer;   uluslararası toplumun, Afganistan’da kalıcı barışın sağlanmasına yönelik tüm çabalarına  güçlü  katkı sağlamaya da devam edeceklerini vurguladı.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nın toplantıya ilişkin açıklamasında,  Afganistan’ı da içine alan bölgesel altyapı projelerinin devamı ve iyileştirilmesi konusunda,  İstanbul Süreci katılımcı ülkelerinin daha fazla işbirliği yapma konusunda mutabık oldukları belirtildi.

 İstanbul Süreci

Afganistan’a destek sağlamak için 2011 yılında Türkiye’nin ev sahipliğinde, İstanbul’da  bir konferans düzenlenmiş ve “İstanbul Süreci” başlatılmıştı. Konferansa, bölge ve bölgenin komşularından oluşan  “Asya’nın Kalbi” oluşumu ülkeleri  katılmış ve  Afganistan konusunda; siyaset ve güvenlik, ekonomi, eğitim, kültür, hukuk alanlarında yapılacak işbirliği ve uluslararası kuruluşlar ile bölge ülkelerinden beklentileri kapsayan 23 maddelik bir metin üzerinde mutabık kalmışlardı. Süreç, üye ülkelerde yapılan çeşitli toplantılarla devam ediyor.


Diğer Haberler