aksakallilar-meclisinde-onemli-kararlara-imza-atildi

Aksakallılar Meclisi'nde Önemli Kararlara İmza Atıldı

Türkmenistan'da 9-10 Ekim tarihlerinde yapılan Yaşlılar Maslahatı toplantılarında devlet yönetimi ve ekonomik konularda önemli kararlar alındı.

11 Ekim 2017 10:48

Türkmenistan'da  "Aksakallılar Meclisi" ollarak da adlandırılan, "Türkmenistan Yaşlılar Maslahatı" sona erdi. 

9-10 Ekim tarihlerinde yapılan 2017 yılı Yaşlılar Maslahatı toplantı ve görüşmeleri sonunda, devlet yönetimi ve ekonomik konularda önemli kararlara imza atıldı.

2 gün devam eden Yaşlılar Maslahatı'nda, 2018 -2024 Ekonomik Kalkınma Programı’nın onaylanması; Türkmenistan Halk Maslahatı kurulması konusunda Anayasa’da değişiklik yapılması; halka ücretsiz sağlanan hizmetlerden kademeli olarak ücret alınması; vergi kanunu ve devlet göç hizmetleri kanununda değişiklik yapılması gibi çok sayıda konu görüşüldü ve kanun değişiklikleri ve kararlar Devlet Başkanı  Gurbanguli Berdimuhammedov tarafından onaylandı.

2018 yılından itibaren plan döneminde özelleştirmelere hız verilecek, serbest  ticaret bölgesi ve menkul kıymet borsası kurulması çalışmaları yapılacak. 2018-2024  yıllarında çalışanların ücretlerine her yıl yüzde 10 zam yapılacak. Plan döneminde her alanda teknoloji kullanımına önem verilecek ve yabancı yatırım teşvik edilecek.

Türkmenistan Milli Meclisi tarafından kabul edilen “Türkmenistan Halk Maslahatı” kurulması ile görev ve yetkilerinin belirlenmesi hakkındaki  kanun değişikliği de Türkmen lider tarafından onaylandı. Düzenleme ile “Aksakallılar Meclisi” veya “Yaşlılar Maslahatı”  bir danışma organı olmanın ötesinde; Anayasa değişikliklerinin kabulü, devlet iç ve dış siyasetinin temel alanlarının değerlendirilmesi ve onaylanması gibi yetkilerle güçlendirildi.

Türkmenistan Milli Meclisi'nin kararıyla Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’a verilen ve ülkenin en yüksek nişanı olan “Türkmenistan’ın Kahramanı” nişanı, Meclis Başkanı Akça Nurberdiyeva tarafından Türkmen lidere takdim edildi. Milli Meclis tarafından emekli yaşlılar ile bazı özel sektör ve kamu çalışanlarına verilen “İl Yaşlısı” unvanının madalyaları da Türkmen lider tarafından takıldı.

Türkmenistan’da her yıl bir sloganla tanımlanıyor. 2017 yılı “Sağlık ve Mutluluk Yılı” olarak tanımlanmış ve yıl boyunca bu tema doğrultusunda etkinlikler yapılmıştı. 2018 yılının sloganının  “Türkmenistan; Büyük İpek Yolunun Kalbi” olarak belirlendiği, devlet başkanı Berdimuhammedov tarafından toplantıda açıklandı.

Geniş bir katılım ile toplanan maslahata vilayetleri temsilen katılan yaşlılar, Türkmenistan devlet erkanı ile kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Türkmenistan’ın yurt dışındaki büyükelçileri ve Türkmenistan’da yabancı ülkeleri temsil eden büyükelçiler, aralarında Türk iş adamlarının da bulunduğu özel sektör temsilcileri katıldı.

2 gün devam eden Yaşlılar Maslahatı,Türkmen sanatçıların konser programıyla sona erdi.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Yaşlılar Maslahatı Kararları-2017, Türkmenistan; Büyük İpek Yolunun Kalbi, Berdimuhammedov,

Diğer Haberler