aliyev-ermenistan-ordusunun-yuzde-80i-yok-edildi

Aliyev: ''Ermenistan ordusunun yüzde 80'i yok edildi"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Bağımsız Devletler Topluluğu Devlet Başkanları Toplantısı’nda konuştu.

18 Aralık 2020 16:39

Aliyev, "Savaşta Ermenistan ordusunun potansiyelinin yüzde 80'i yok edildi. Bu savaş Azerbaycan için vatan savaşı, topraklarını kurtarma savaşıydı. Azerbaycan topraklarını işgal altında tutan Ermenistan'ı savaşta yendik" dedi.

Aliyev, kendi güçleri ve kahraman askerleri sayesinde işgale son verdiklerini belirterek böylece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1993'te kabul ettiği ve Ermenistan güçlerinin derhal işgale son vermesini talep eden kararlarını hayata geçirdiklerini vurguladı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubunun kurulduğu 1992'den itibaren Ermenistan'ın mevcut durumu korumak için çaba sarf ettiğini söyleyen Aliyev, Erivan yönetiminin de işgal ettiği toprakları ilhak etme düşüncesinde olduğunu ifade etti.

Aliyev, 44 günlük savaşta 11'i çocuk 94 Azerbaycanlı sivilin Ermenistan'ın saldırıları sonucu yaşamının yitirdiğini hatırlatan Aliyev, Azerbaycan ordusunun 300'den fazla yerleşim birimini kurtardığını bildirdi.

Savaşın Rusya'nın ara buluculuğunda 10 Kasım'da imzalanan anlaşma ile sona erdiğini söyleyen Aliyev, bu süreçte Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile sürekli irtibat halinde olduğunu kaydetti. Aliyev, savaşın sona ermesinde Putin'in büyük katkı sahibi olduğunu belirterek, "Putin dün 'Dağlık Karabağ Azerbaycan toprağıdır' şeklinde açıklama yaptı. Bu çok önemli bir açıklamadır. Bu hem de 10 Kasım'da imzalanan bildiriyi ihlal etmek isteyen bazı Ermenistanlı güçler için de dikkat etmeleri gereken açıklamadır. Bölgede barışın hakim olması Erivan yönetiminin bundan sonra atacakları adımlara bağlı olacak." şeklinde konuştu.

İşgalden kurtarılan şehirlerin tamamen yıkık durumda olduğunu bildiren Aliyev, "Bizim yendiğimiz ordu Nikol Paşinyan'ın ordusu değildi. O ordu Robert Koçaryan ve Serj Sarkisyan'ın ordusuydu. Bizim şehirlerimizi de Koçaryan ve Sarkisyan orduları yıktı." dedi.

“İlk anlaşma Türkiye ile'' 

Aliyev, işgalden kurtarılan bölgelerin yeniden kurulması için başlatılan projelerde ilk anlaşmayı Türkiye ile yaptıklarını, diğer dost ülkelerin şirketlerini de beklediklerini sözlerine ekledi.

“2021’den önce aşılama başlayacak”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev koronavirüse mücadele kapsamında aşı uygulamasının 2021’den önce başlayacağını bildirdi. Aşı faaliyetleri gönüllü olarak yürütülecek ve ücretsiz olacak

Diğer Haberler