almatinin-zirvesinde-daglik-spor-kompleksi-medeo

Almatı'nın Zirvesinde Dağlık Spor Kompleksi: Medeo

Dünyanın en büyük dağlık spor kompleksi olarak kabul edilen “Medeo", deniz seviyesinden yaklaşık 1.700 metre yükseklikte.

02 Eylül 2021 15:46

"Almatı yakınlarındaki Zailiy Alatau'da bulunan "Medeo", özellikle doğa ve kış sporları için vazgeçilmez bir adres. 
Bu özel alan, tarihi başarılara tanıklık eden ender yerlerden birisidir.

İnşaatının iki yıldan daha kısa sürede tamamlandığı Medeo'da ilk resmi spor müsabakaları Şubat 1951'de düzenlendi. 

1972 yılında ise 10.500 metrekarelik yapay buz alanına sahip stadyum hizmete açıldı ve burası sürat pateni, buz hokeyi, artistik patinaj ve diğer kış sporlarındaki yarışmalara ev sahipliği yaptı. Bu süre zarfında Medeo'da 120'den fazla dünya rekoru kırıldı. 

Sovyetler Birliğinin çöküşünden sonra, Medeo'daki yarışmalar uzun süre yapılmadı. Spor kompleksi 2003 yılında kapsamlı şekilde yeniden restore edildi ve yıl boyunca ziyaretçiler için açık hale getirildi.

Spor kompleksi, 1960'ların sonlarında inşa edilen ve pistin hemen güneyinde bulunan “Medeo” barajı sayesinde çamur ve su akıntılarına karşı korunuyor. 

Kompleks içerisinde bulunan özel su alanı yaklaşık 6 milyon metreküp suyun saklanmasına olanak tanırken, baraja giden ve 842 basamaktan oluşan merdivenlerde düzenli olarak tırmanma yarışmaları düzenleniyor.

Buz pateni pisti aynı zamanda büyük bir konser alanına dönüşebiliyor. Burada sadece Kazak sanatçıların değil, dünyanın dört bir yanından gelen yıldızların da katıldığı gösterişli uluslararası müzik festivali «Asya'nın Sesi» birkaç yıl boyunca düzenlendi.

Diğer Haberler