
06 Mayıs 2026 10:03
Kütahya yakınlarında yer alan Seyitömer Höyük’teki kazılarda, yaklaşık 4 bin yıl öncesine ait nadir ahşap kapı kalıntıları gün yüzüne çıkarıldı. Bu keşif Orta Tunç Çağı insanının günlük yaşamına ve mimari dehasına dair eşsiz ipuçları sunuyor.
Yangın Sayesinde Günümüze Ulaştı
Normal şartlarda ahşap gibi organik malzemeler toprak altında kısa sürede çürüyerek yok olurken, Seyitömer’deki bu kalıntılar trajik bir olay sayesinde günümüze ulaştı.
Bilim insanları, binalarda çıkan bir yangın sonucu kömürleşen ahşap parçaların, bu sayede formunu koruyarak fosilleşmiş birer kanıt haline geldiğini belirtti.
Bugüne kadar eski kapılar sadece eşik veya çerçeve boşluklarından yola çıkılarak tahmin edilirken, bu kez arkeologlar doğrudan kapı panellerine dokunma fırsatı buldu.
Metal Kullanılmadan İnşa Edilmiş
Orta Tunç Çağı’na ait üç ayrı binada bulunan kalıntılar üzerinde yapılan incelemeler, dönemin teknolojisine ışık tutuyor:
Yapısı: Kapıların birkaç ahşap levhanın metal çivi kullanılmadan, tamamen ahşap bağlantı elemanlarıyla birleştirilmesiyle oluşturulduğu anlaşıldı.
Boyutları: 0,7 ile 0,9 metre genişliğindeki kapıların, dönemin tipik tek kanatlı giriş sistemlerine uygun olduğu görüldü.
Açılış Yönü: Kalıntıların oda zeminlerinde bulunması, kapıların içeriye doğru açıldığını ve binalar çöktüğünde iç tarafa devrildiğini kanıtlıyor.
174 Yapı Arasında Sadece Üç Tane
Araştırmacılar, bölgede incelenen 174 yapıdan sadece üçünde bu tür kalıntılara rastlanmasının buluntuyu "benzersiz" kıldığını vurguluyor. Yakınlarda bulunan ve "dönen taş" olarak adlandırılan sabitleme elemanları da kapıların çalışma düzeneğini doğruluyor.
Güvenlik ve Mahremiyetin İlk İzleri
Arkeologlar, kapı gibi basit görünen bir unsurun bile binlerce yıl önceki güvenlik, mahremiyet ve mekân organizasyonu anlayışını anlamak için kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor.
20. yüzyılın sonlarından bu yana kazılan Seyitömer Höyük; Tunç Çağı’ndan Roma dönemine kadar uzanan katmanlarıyla, Anadolu yerleşim tarihinin en önemli arşivlerinden biri olmaya devam ediyor.
Anahtar Kelimeler: Anadolu’da bulunan 4 bin yıllık ahşap kapılar, Orta Tunç Çağı insanının günlük yaşamı, dönen taş, Seyitömer Höyük,