ankara-39-da-39-39-arnavut-kultur-merkezi-39-39-acildi

Ankara'da ''Arnavut Kültür Merkezi'' Açıldı...

Kültür Merkezi’ne, Türk, ve Arnavut edebiyatınına büyük katkıları olan Şemsettin Sami Frasheri’nin adı verildi.

20 Şubat 2015 12:49

Açılış törenine, Kosova Dışişleri Bakanı Haşim Taçi, Arnavutluk ve Kosova’nın Ankara büyükelçilerinin yanı sıra Türkiye’de öğrenim gören Arnavut öğrenciler, Ankara’da yaşayan Arnavutlar ile Rumeli göçmenleri katıldı.

Arnavutluk’un Ankara Büyükelçisi Genci Muçaj, Ankara’nın ardından İzmir ve Bursa’da da “Arnavut Kültür Merkezleri” açmak istediklerini dile getirdi.
 
Kültür Merkezi’nin bulunduğu binanın bahçesi ve iç duvarları, Arnavutluk ve Kosova’yı yansıtan fotoğraflarla süslendi. Merkezde, geleneksel Arnavut kıyafetleri ile halk çalgıları da sergileniyor. 
Profesör Necip Alpan’ın ölümünden önce Arnavutluk Büyükelçiliğine bağışladığı 30 bin kitabın bir bölümü de, kültür merkezine taşındı ve bir kütüphane oluşturuldu. Kültür Merkezi önümüzdeki dönemde sergilere ev sahipliği yapacak, Arnavut ve Türk edebiyatçıların buluşma adresi olacak. Kültür Merkezi’nde Arnavutça dil kursu açılması da planlanıyor. 

Arnavut Kültür Merkezi, Şemsettin Sami’nin adını taşıyor. İlk Türkçe roman ve ansiklopedi ile ilk modern Türkçe sözlüğün yazarı Şemsettin Sami, Türk edebiyatının önemli isimlerinden…
Şemseddin Sami Frashëri, Arnavut dili ve edebiyatına da damgasını vurdu. Arnavut ulusal şiirinin kurucularından Şemsettin Sami, kardeşi Abdül Bey ile birlikte Latin ve Yunan harflerini kullanan ilk Arnavut alfabesini geliştirdi, Arnavutça gramer kitabı yazdı. Şemsettin Sami, Galatasaray Spor Kulübü' nün kurucusu Ali Sami Yen'in de babası…

 

Anahtar Kelimeler: arnavut kültür merkezi, ankara, açıldı, Şemsettin Sami Frasheri,

Diğer Haberler