ankarada-31-yil-once-hocali-katliaminda-ve-6-subatta-meydana-gelen-kahramanm

Ankara'da, 31 yıl önce Hocalı Katliamı'nda ve 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin anısına "Kederde Kaderde Omuz Omuza" programı düzenlendi.

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği ile Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV) ev sahipliğinde düzenlenen program, iki ülke milli marşlarının okunması, şehitlere saygı duruşu ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

26 Şubat 2023 18:38

"Kederde Kaderde Omuz Omuza" programına, Büyükelçilik Müsteşarı Eldar Aliyev, TBMM Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aygün Attar ile çok sayıda davetli katıldı.

Aliyev, burada yaptığı konuşmada, 31 yıl önce Hocalı Katliamı'nda şehit olan ve 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Azerbaycan ve Türk halkının iyi ve kötü günlerinde birlikte yaşamayı başarmış bir halk olduğunu belirten Aliyev, bir kez daha Türk ve Azerbaycan halkının birliğine şahit olunduğunu kaydetti.

Aliyev, "Bugün burada olmaktan hem gurur duyuyorum hem de üzüntü içerisindeyim." diyerek, "Eminim ki büyük Türk halkı bu ağırlığın üstesinden gelecektir. Bizim birliğimiz Azerbaycan ve Türkiye birliği her zaman daim olacaktır." ifadesini kullandı.

"Azerbaycan halkı adeta kenetlendi"

TBMM Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım da Kahramanmaraş merkezli depreme değinerek, "Gördüğümüz kadarıyla gerçekten 100 yılda rastlanan bir felaket bu, korkunç bir felaket ama halkımız Azerbaycan halkı adeta kenetlendi." diye konuştu.

Kenetlenerek bu zorlukların üstesinden gelineceğini dile getiren Ayrım, bunun kolay olmadığını, en kısa zamanda evsiz kalan binlerce insanın yuvalarına kavuşturulacağını aktardı.

Ayrım ayrıca Hocalı Katliamı'nın da bir vahşet olduğunu vurgulayarak, "Biz Türk milleti olarak şu anda barış istiyoruz. Bir zafer kazandık, bu zaferin sonunda da bir anlaşma imzalandı üç devlet arasında. Bu anlaşmanın gereğini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu bölgenin 200 yıldır katliamlar gördüğünü belirten Ayrım, "İki yıl önce biz 44 günlük vatan savaşı kazanarak çok önemli bir ders verdik. Türk dünyasının uyanmasına vesile olan bir ders verdik." dedi.

Azerbaycan Milletvekili Anar Mammadov da yaptığı konuşmada, Karabağ bölgesindeki Hocalı şehrine düzenlenen saldırıda 613 masum Azerbaycan vatandaşının hunharca katledildiğini hatırlattı.

Mammadov, "Tarihe kara gece olarak geçen Hocalı soykırımını unutmadık ve hiçbir zaman da unutmayacağız." ifadelerini kullandı.

Ermenistan birliklerince başlatılan katliamın ilk anından itibaren, Türkiye'nin açık bir şekilde, Azerbaycan'ın yanında olduğunu aktardı.

Mammadov, Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından da Azerbaycan'ın ilk andan itibaren Türkiye'nin yanında olduğunu belirterek, "Kederiniz kederimizdir, acımız acımızdır. Her zaman yanınızdayız." diye konuştu.

Programda konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da "Hocalı bizim dinmeyen bir sızımız, bitmeyen bir acımız. Hep bunu yüreğimizde derin bir şekilde hissediyoruz." diyerek, Azerbaycan'ın da Türkiye'nin hüznünü kendi hüznü gibi sahiplendiğini kaydetti.

Ünüvar, "Bu hakikaten bir dostluğun kardeşliğin getirdiği bir özellik." dedi.

Diğer Haberler