ankarada-haydar-aliyev-ve-turksoy-programi-duzenlendi

Ankara'da, "Haydar Aliyev ve TÜRKSOY" programı düzenlendi

Azerbaycan'ın milli lideri Haydar Aliyev'i anma etkinlikleri kapsamında, Ankara'da "Haydar Aliyev ve TÜRKSOY" programı düzenlendi.

13 Aralık 2022 21:08

Aliyev'e ithaf edilen kitap ve fotoğraf sergisi açılışının yapıldığı programa, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ev sahipliği yaptı.

Programa, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Programda, ilk olarak TÜRKSOY tanıtım filmi gösterildi.

Büyükelçi Memmedov, konuşmasında, Aliyev'in vefatının üzerinden 19 yıl, doğumunun üzerinden 99 yıl geçtiğini belirterek, Aliyev'in Azerbaycan'ın zor zamanlarında dış ve ekonomik siyasetini belirlediğini ve halihazırda ülkenin onun belirlediği yolda ilerlediğini anlattı.

Memmedov, Türkiye-Azerbaycan ilişkisinin Aliyev tarafından kurulduğunu, Şuşa Beyannamesi başarısına Aliyev sayesinde ulaşıldığını kaydetti. Memmedov, "Dünyada benzeri olmayan başka kardeş devletler için örnek olan bir ilişki kurduk." diye konuştu.

Raev, Haydar Aliyev'i bu tür etkinliklerle anmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek, "Haydar Aliyev, Türk teşkilatları arasında TÜRKSOY'un en önde gelen kurumlardan biri olduğunun, TÜRKSOY'un herkesi birleştirdiğinin ve Türk halkları arasında ilk önce kültürel ilişkilerin ve dilin geliştirilmesinin önemli olduğunun altını çizdi." dedi.

Raev ise, üç gün önce Bursa'da, Türk Dünyası Kültür Başkenti bayrağının Azerbaycan'ın kültür beşiği Şuşa şehrine devredildiğini hatırlattı.

Raev, "Gelecek yıl Şuşa şehri yıl boyu Türk dünyasının kültür, sanat, bilim insanlarını kabul edecek ve dünyaya azat Şuşa'dan Türk dünyasının kültürel ve tarihi zenginliğinin mesajlarını seslendirecekler. Bu Haydar Aliyev'in arzularının tezahürüdür." diye konuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Türk Dünyasının Kültür Başkenti Şuşa ile ilgili ayrıca bir kararname imzaladığına değinen Raev, "Azerbaycan halkı için yüksek kültürel-manevi değere sahip olan Şuşa'ya özel ihtimamın tezahürü gibi bu karar tüm Türk dünyasının birlik ve dayanışmasının yeni sembolüdür. Türk halkları arasında işbirliğinin daha da genişlemesi işine katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Ünüvar da Aliyev'in vefatından hemen önce görüştüğü son heyetlerden birisi olduklarını, onun Türkiye'ye sevgisini yakından görme fırsatı bulduğunu dile getirdi.

Programda, AzerTAC Türkiye Temsilcisi Dr. Sabir Şahtahtı'nın hazırladığı "TÜRKSOY'un Kutlu Yolu" kitabı da tanıtıldı.

Diğer Haberler