aral-golunu-kurtarma-cabalari

Aral Gölü'nü Kurtarma Çabaları

Orta Asya ülkeleri kuraklık ve çöl tehlikesi ile karşı karşıya kalan Aral Gölü'nü kurtarmak için çalışmalarını sürdürüyor.

19 Haziran 2017 16:03

Günümüzde  Orta Asya bölgesinin en önemli çevre sorunu Aral Gölü’ nün durumu.  40 yıl öncesinde göre suları yüzde 10 seviyelerine düşen ve  çöl olmakla karşı karşıya kalan Aral’ı kurtarmak için kurulan bir fon ve alınan bir dizi karar  var. 

Aral Gölü’nde  suların çekilmesinden kaynaklı çevre felaketi, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlıklarını ilan eden  Orta Asya ülkelerini tedbir almaya sevketti. 5 Orta Asya ülkesi Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan,  Kırgızistan ve Tacikistan devlet başkanlarının kararı ile, 1993 yılında Uluslararası Aral Denizi Tasarruf Fonu oluşturuldu. Fonun 2017-2019  yılları dönem başkanlığını Türkmenistan yapacak.

Türkmenistan’ın başkanlığı döneminde fonun çalışmalarını yürüteceği bir ofis açıldı. Aşkabat’ta açılan ofiste, Türkmen yetkililerin yanında, diğer kurucu Orta Asya ülkelerinin temsilcileri için de mekanlar tahsis edildi. Açılış dolayısıyla bir de konferans tertip edildi. “Orta Asya bölgesinde işbirliğini geliştirmede IFAS’ın rolü” başlığı ile gerçekleşen konferansa, Birleşmiş Milletler Türkmenistan temsilcisi ve Orta Asya Önleyici Diplomasi Merkezi yöneticileri, Orta Asya ülkelerinin Türkmenistan’daki büyükelçileri konuşmacı olarak katıldılar.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, "Başkanlığı döneminde Türkmenistan, Fon'un uluslararası profilinin kapsamlı ve sürdürülebilir bir şekilde yükseltilmesi için azami gayret gösterecek ve küresel afetlerle mücadeledeki önemini güçlendirmek için gerekli tüm önlemleri alacaktır.” dedi.

Çevrenin korunması konularına odaklanmaya devam edeceklerini söyleyen Türkmen lider, Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu’nun bölge ülkeleri arasında işbirliği platformu olarak işlev göreceğini söyledi.

Anahtar Kelimeler: Aral Gölü, Kuraklık, Çevre, Türkmenistan, Orta Asya,

Diğer Haberler