arnavutluk-avrupa-ve-disisleri-bakani-hasani-turkiye-ile-bizi-uzun-bir-tarih-v

Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı Hasani: "Türkiye ile bizi uzun bir tarih ve iki halk arasındaki samimi dostluk birleştiriyor."

Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı İgli Hasani, dost Türkiye’nin zor günlerinde her zaman yanlarında olduğunu söyledi.

29 Ocak 2024 16:33

Hasani, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Tiran'daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

"Türkiye ile bizi uzun bir tarih ve iki halk arasındaki samimi dostluk birleştiriyor." diyen Hasani, şöyle devam etti:

"Geçen yıl, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 100. yılını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını kutladık. Elbette ki aramızdaki ilişkiler çok daha eskilere dayanıyor. Dost Türkiye, yıkıcı 26 Kasım 2019 depremi, Kovid-19 salgını ve Ukrayna’nın Rusya tarafından işgali sonucunda meydana gelen enerji krizi ile tahıl tedariki meselelerinde olduğu gibi, zor günlerimizde her zaman yanımızda bulunmuştur."

Hasani, Arnavutluk ile Türkiye arasındaki ilişkilerin siyasi diyalog, ticari alışveriş, eğitim, kültür ve diplomasi başta olmak üzere her alanda mükemmel olduğuna işaret ederek, bu ilişkilerin gelişme kaydettiğini ve sağlamlaştığını vurguladı.

Ankara’da Ocak 2021'de imzalanan Stratejik Ortaklık Anlaşması'nda öngörülen mekanizma olan siyasi diyalog grubunun ikinci toplantısını gerçekleştirdiklerini aktaran Hasani, "Bu toplantı, ikili, bölgesel ve küresel düzeyde karşılıklı çıkarların bulunduğu tüm alanlarda strateji ve işbirliğini daha da güçlendirmektedir. Aramızdaki siyasi diyaloğun yoğunlaşmasını ikili işbirliklerinin anlamlı artışı takip etmiş ve bu teknoloji, ulaştırma, enerji, savunma, sağlık, turizm, eğitim, çevre, kültür ve birçok alanda bir dizi anlaşmaların imzalanmasıyla somutlaştırılmıştır." şeklinde konuştu.

Hasani, mevkidaşı ile ekonomi ve ticaret alanlarındaki işbirliklerini de ele aldıklarını, Türk yatırımlarının yaklaşık 3,7 milyar avroya ulaştığını, 15 binin üzerinde Arnavut’un ülkesinde faaliyet gösteren 830 şirket tarafından istihdam edildiğini anlattı.

Bölgesel işbirliği konularını ve bunun Balkanlar'da barışı, güvenliği ve demokratik istikrarı garanti eden iyi komşuluk ve kapsayıcılık ilkelerine dayanan iyileştirilmesini de ele aldıklarını belirten Hasani, "Kosova'nın uluslararası alanda tanınmasının yanı sıra çeşitli bölgesel ve küresel örgütlere üyeliğine destek verdiği için Türkiye'ye özellikle memnuniyetimi ifade etmek istiyorum." ifadesini kullandı.

Hasani, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) İsveç’in NATO’ya üyeliğini onaylamasına da değinerek, "Artık, Avrupa’nın güvenlik mimarisi daha da tamamlanmış hale geliyor." dedi.

Mevkidaşı Fidan ile Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz destekleri hakkında aynı değerlendirmelere sahip olduklarını ifade eden Hasani, "Her boyuttaki güvenlik sorunlarıyla başarılı şekilde başa çıkabilmek için Avrupalı ​​ve NATO’daki ortaklarımızla ikili işbirliğimizi ve koordinasyonumuzu artırma ve güçlendirme ihtiyacı görüşünü paylaştık." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Fidan, ülkedeki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Bajram Begaj ve Başbakan Edi Rama ile de bir araya gelecek.

Anahtar Kelimeler: arnavutluk, türkiye, igli hasani, hakan fidan,

Diğer Haberler