arnavutlukta-turkiye-arnavutluk-diplomatik-iliskilerinin-100-yili-sergisi-ac

Arnavutluk'ta "Türkiye-Arnavutluk Diplomatik İlişkilerinin 100. Yılı" sergisi açıldı

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da "Türkiye-Arnavutluk Diplomatik İlişkilerinin 100. Yılı" konulu serginin açılışı yapıldı.

11 Ekim 2023 09:49

Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliği himayesinde Tiran Yunus Emre Enstitüsü, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ve Arnavutluk Ulusal Tarih Müzesi işbirliğinde düzenlenen sergide, iki ülke arasındaki ilişkiler hakkında belge ve fotoğraflar sergileniyor.

Serginin açılışına, Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, Tiran YEE Müdürü Ömer Osman Demirbaş, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Arnavutluk'un Avrupa ve Dışişleri Bakanlığına bağlı Bölge ve Komşu Ülkeler Müdürü ve Arnavutluk'un eski Ankara Büyükelçisi Kastriot Robo'nun yanı sıra diplomatlar, ülkedeki farklı kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Büyükelçi Atay, 2023'ün çok önemli bir yıl olduğunu anımsatarak "Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının 100. yılını kutluyoruz. Aynı zamanda, Türkiye ve Arnavutluk arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunu da kutluyoruz." dedi.

Atay, bu sergi aracılığıyla 100 yıllık diplomatik ilişkilerin tarihini, tarihe iz bırakacak bazı belge ve fotoğraflarla görselleştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Serginin 16 Ekim'e kadar açık kalacağını vurgulayan Atay, tüm Arnavut ve uluslararası dostları sergiyi ziyaret etmeye davet etti.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Ünal da serginin 1923'ten başlayıp günümüze kadar uzanan 100 yıllık bir dönemi kapsadığını ve ağırlıklı olarak Türkiye Cumhurbaşkanlığı'na ait resmi belgelerden oluştuğunu söyledi.

Bu serginin, bölgedeki ilişkiler ve Anadolu'nun Balkanlarla bağlantısı açısından ayrı bir önemi olduğunu ve bu ilişkilerin, sergilenen belgeler üzerinden yansıtıldığını belirten Ünal, "Türkiye ve Arnavutluk arasında Osmanlı döneminden kalma ortak bir tarihten gelen ilişkilerin, Cumhuriyetin ilanından günümüze kadar da devam ettiğine tanık oluyoruz." diye konuştu.

Arnavutluk'un eski Ankara Büyükelçisi Robo ise serginin, iki ülke arasındaki ilişkilerin 100 yıllık dönemini yansıtması açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Robo, "İlişkilerimiz, aslında tarihsel bir gerçekliğe dayanan stratejik ortaklık ilişkiler olmakla birlikte bu ilişkiler bugün liderlerimiz, yani Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama arasında mükemmel bir işbirliğine dayanmaktadır." şeklinde konuştu.

 

Anahtar Kelimeler: türkiye, arnavutluk, sergi,

Diğer Haberler