askaabatin-sanat-merkezi-saparmurat-turkmenbasi-bas-dram-tiyatrosu

Aşkaabat'ın Sanat Merkezi: Saparmurat Türkmenbaşı Baş Dram Tiyatrosu

Saparmurat Türkmenbaşı Baş Dram Tiyatrosu, (eski adıyla Mollanepes Türkmen Devlet Akademik Dram Tiyatrosu) 10 Eylül 1929 tarihinde Aşkabat’ta ilk tiyatro sezonunu açtı.

01 Nisan 2022 13:29

Saparmurat Türkmenbaşı Baş Dram Tiyatrosu'nda,  “Çoban”, “Kara düğüm” gibi dönemin Türkmen halkının yaşamını konu alan eserler sahneledi.

Bu tiyatronun ilk mezunları - Aman Gulmammedov, Altı Garlıyev, Bazar Amanov, Suray Muradova, Gullukk Hocayev, Gülkişi Gulmuradov, Sarı Garrıyev, Ogulgurban Durdieva, Gylych Berdiyev ve Galpak Herrayev, ülkede tiyatro sanatın gelişimine büyük katkı sağladı. 

Zamanla tiyatro, yeni sahne yapımlarıyla zenginleşti, vokalistleri, koroları, dansçıları ve senfoni orkestrasını ile Aşkaabat'ın en ömeli kürltür merkezlerinden biri oldu. Tiyatronun yeni binası Ekim 2005'te açıldı ve ismi, 2006 yılında " Saparmurat Türkmenbaşı Baş Dram Tiyatrosu” olarak değiştirildi. 

Tiyatronun yeni binası 1.000 kişilik bir oditoryuma sahip ve son teknoloji ekipmanlar ile donatılmış. Tiyatro toplam 24.877 metrekare alana sahip. Repertuvarı, temel olarak Türkmen dilinde sunulan klasik ve modern Türkmen oyun yazarlarının oyunlarına dayanır.

Diğer Haberler