askabat-sehir-gunu-kutlandi

“Aşkabat Şehir Günü” kutlandı

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat için her yıl düzenlenen ‘Aşkabat Şehir Günü’ çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Şehir Günü kutlamaları çerçevesinde ‘Beyaz Şehir Aşkabat’ Fuarı açıldı.

27 Mayıs 2019 09:08

Aşkabat Şehir Günü’nde bir mesaj yayınlayan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov,

Aşkabat’ın,  dünyanın en güzel şehirlerinden birine dönüşerek  geliştiğini, başkentin, uluslararası düzeyde bir  merkeze dönüştüğünü belirtti. Berdimuhamedov mesajında, inşa edilen idare binaları, konut kompleksleri, okullar, hastaneler, sağlık evleri, kamu hizmet tesisleri, rekreasyon parkları, kültür amaçlı kompleksler ve yollar ile vatandaşların refah ve sosyal yaşam standardının yükseldiğini ifade etti.

Aşkabat Günü etkinlikleri çerçevesinde 378 modern konutun teslim töreni yapıldı.

Karakum Çölü’nde Kopet Dağı’nın eteğindeki vahada kurulan Aşkabat, 1948 yılında yaşanan büyük depremle binalarının yüzde doksanını ve onbinlerce insanını kaybetti. Türkmenistan’ın 1991’de bağımsızlığına kavuşmasıyla büyük bir kalkınma hamlesi yaşayan başkent, günümüzde dünya rekorları kıran bina ve eserleriyle dikkat çekiyor.

Günümüzde planlı ve düzenli yapısı, modern binaları, geniş yolları ile temiz ve huzurlu bir kent olan Aşkabat,  en çok mermer binanın bulunduğu şehir olarak Guinnes rekorlar kitabına girerken, 15 hektarlık alandaki fıskiyeler kompleksi, Oğuzhan ve oğulları anıtı,  dev Oğuzhan Yıldızı şeklindeki mimarisi ile Türkmen Televizyon Kulesi, dünyanın en büyük kapalı alandaki dönme dolabı, Türkmen kültür tarihinde önemli bir yeri olan Şahin şeklindeki uluslararası havalimanı, Guinness Rekorlar kitabına giren eserlerden sadece bir kısmı.

Anahtar Kelimeler: “Aşkabat Şehir Günü”, Türkmenistan,

Diğer Haberler