askabat-ta-5-haziran-dunya-cevre-gunu-etkinligi

Aşkabat’ta  5 Haziran Dünya Çevre Günü Etkinliği

Aşkabat'ta düzenlenen forumda “Orta Asya’da Sürdürülebilir Kalkınma Bağlamında İklim Değişikliği ve Su Kaynakları” ele alındı.

06 Haziran 2017 11:38

Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ın çevre ile ilgili kamu yetkilileri, ekoloji  uzmanları ve bazı uluslararası kuruluşların temsilcileri Aşkabat’taki uluslararası forumda bir araya geldi.

Forumun amacı;  çevre sorunları konusunda,  Orta Asya devletlerinin hükümet kurumları, akademik çevreleri, sivil toplum ve iş dünyası arasındaki bölgesel diyalogu teşvik etmek ve güçlendirmek.

Aral gölünün bugünkü durumu ve kurtarma çalışmaları ile bölgesel su kaynaklarının kullanımı, Orta Asya ülkeleri arasında öteden beri müzakere edilen konuların başında geliyor.

Forumun ana teması da , “Orta Asya’da Sürdürülebilir Kalkınma Bağlamında İklim Değişikliği ve Su Kaynakları” .

Orta Asya’da çevresel işbirliği konusunda fırsatlar ve zorluklar.” ; “Orta Asya’da su kullanımı konusunda bölgesel işbirliğini güçlendirme”;  “Sürdürülebilir kalkınma için çevreci yatırımlar” ;  “Orta Asya’nın dağlık bölgelerinde iklim değişikliğine uyum için eylem planı”  konuları, 3 gün devam edecek forumun farklı oturumlarında tartışılacak.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli  Berdimuhammedov, 5 Haziran  Dünya Çevre Günü ve Aşkabat’taki uluslararası forum dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Ülkede, ekolojik dengenin korunması amacıyla uzun vadeli programlar uygulandığını belirten Türkmen lider, Orta Karakum bölgesinde inşa edilen Altın Asır Türkmen Gölü projesi, Hazar’ın Türkmen kıyısındaki Avaza Turizm Bölgesi ile  Aşkabat  ve çevresinde oluşturulan orman alanlarının, yalnızca Türkmenistan’ı değil  bölgesel ekolojiyi olumlu etkileyeceğini vurguladı.

Diğer Haberler