askabat-ta-agit-bolgesel-bakanlar-konferansi

Aşkabat’ta AGİT Bölgesel Bakanlar Konferansı

AGİT Aşkabat Merkezi tarafından düzenlenen konferansa, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan, Afganistan ve Türkmenistan’dan bakanlar ve temsilciler katıldı.

01 Haziran 2018 10:56

Avrupa güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından düzenlenen Bölgesel Bakanlar toplantısının amacı, AGİT’e üye ülkeler ve Orta Asya ülkeleri arasına siyasi diyalog ve işbirliğini geliştirmek.

Ana teması   ‘İyi yönetim ve ekonomik işbirliği - en iyi uygulamalar” olarak belirlenen konferansta, Afganistan Ekonomi Bakanı Muhammed Mustafa, Tacikistan Ekonomi Bakan Yardımcısı Gulru Jabborzoda, Türkmenistan İstatistik Kurumu Başkanı Halıkdurdı Gurbanov, AGİT Aşkabat Ofisi Temsilcisi Natalia Drozd ve diğer katılımcılar tarafından çeşitli sunumlar yapıldı.

Sunumlarda, ticaret, ulaştırma, gümrük ve sınır mekanizmalarının iyi kullanımı ile  bölgesel transit taşımacılık  ve ekonomik güvenliğin sağlanması gibi konularda yaşanan sorunlar ve örnek uygulamalar öne çıkarıldı.

Türkiye’nin ulaştırma projeleri anlatıldı.

Konferansa Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu ve Türkmenistan’da akredite yabancı misyon temsilcileri de katıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı temsilcisi olarak konferansa katılan Bülent Suloğlu,  “Güvenli transit ulaşım ve yenilikler”  başlıklı oturumda, Türkiye Cumhuriyeti tarafından gerçekleştirilen ulaştırma yatırımlarını anlattı. Suloğlu, gerçekleşen yatırımların ve yeni projelerin, Asya ile Avrupa’nın birbirine güvenli şekilde bağlanmasının altyapısını hazırladığını vurguladı. Konuşmacılar tarafından, 2 Mayıs’ta açılan Uluslararası Türkmenbaşı limanının önemine de dikkat çekildi. Konuşmalarda söz konusu projenin, Orta Asya’nın, Karadeniz ve Avrupa ile Orta Doğu ve Güney Asya’ya  ulaşımını sağlayacak önemli bir bağlantı noktası olduğu vurgulandı. 2 gün devam eden konferans kapsamındaki oturumlarda, uluslararası katılımcılar tarafından, e-ticaret ve dijital ekonominin güvenliği,  güvenli ulaşım yönetimi  ve  yeni teknolojiler arasında bağlantının sağlanması konularında bilgiler verildi.

 

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Aşkabat, Agit Bölgesel Bakanlar Konferansı,

Diğer Haberler