askabat-ta-asya-dan-anadolu-ya-buyuk-ipek-yolu-konferansi

Aşkabat’ta, “Asya’dan Anadolu’ya Büyük İpek Yolu” Konferansı

Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu: Türkiye ve Türkmenistan, tarihi ipek yolu üzerindeki iki kardeş ülkedir.

16 Mayıs 2018 14:42

Türkmenistan’da Devlet Başkanı kararıyla her yıl bir tema öne çıkarılıyor ve yıl boyunca bu çerçevede etkinlikler yapılıyor.

2017 yılını 'sağlık ve mutluluk yılı" ilan eden Türkmenistan'da gençleri sağlıklı yaşam ve spora teşvik etmek amacıyla pek çok etkinlik yapıldı. 2018 yılının teması ise  “Büyük İpek Yolu’nun Kalbi Türkmenistan” olarak belirlendi. 2018  yılında  bu tema çerçevesinde çeşitli etkinlikler yapılıyor. Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçiliği, Büyük İpek Yolu’nun Kalbi temasından hareketle “Büyük İpek Yolu: Asya’dan Anadolu’ya” adıyla bir konferans ve sergi programı düzenledi.

Türkmenistan Dış İşleri Bakanlığı’na bağlı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde gerçekleştirilen konferansa Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr Ali Kafkasyalı ile Türkmenistan Uluslararası İlişkiler Enstitüsü öğretim üyeleri Begenç Medliyev ve Ayna Beymuradova konuşmacı olarak katıldılar.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Büyükelçi Mustafa Kapucu, Türkiye ve Türkmenistan arasındaki ilişkilerin üst düzeyde olduğuna vurgu yaptı. Büyükelçi Kapucu, Büyük İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması konusunda Türkmenistan’ın attığı adımlar ve Türkiye’nin yaptığı yatırımların önemine dikkat çekti ve söz konusu projelerin “orta koridor” ulaşım hattının en önemli ayakları olduğunu belirtti.

Konferansta konuşmacılar tarafından, Çin’den başlayıp Türkistan coğrafyasını kat ederek Anadolu’ya ve oradan Avrupa’ya uzanan ipek yolunun; ülkeler ve milletler arasında oynadığı önemli role dikkat çekildi.  İpek yolunun yalnızca bir ekonomik güzergah ve ticaret yolu olmadığı belirtilen konuşmalarda, uluslararası kültür alışverişi ve ilişkilerin gelişmesindeki olumlu rolüne vurgu yapıldı.

Konferans programı çerçevesinde bir de sergi açıldı. Sergide, Türkistan’dan Anadolu’ya İpekyolu güzergahındaki kentler ve kültürleri anlatan fotoğraflar sergilendi.

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Asya'dan Anadolu'ya İpek Yolu Konferansı,

Diğer Haberler