askabat-ta-birlesmis-milletler-orta-asya-bolgesel-entegrasyon-toplantisi

Aşkabat’ta, Birleşmiş Milletler - Orta Asya Bölgesel Entegrasyon Toplantısı

Tplantıda, bölgesel entegrasyonu artırmak için tarihi, ekonomik ve sosyal perspektifler tartışıldı.

22 Haziran 2017 16:16

Birleşmiş Milletler Türkmenistan Daimi Temsilciliği ve Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı  tarafından organize edilen toplantıda, bölgesel entegrasyonu artırmak için tarihi, ekonomik ve sosyal perspektifler tartışıldı.

Toplantıya Birleşmiş Milletler Türkmenistan Daimi Temsilciliği ve Orta Asya Önleyici Diplomasi Merkezi yetkilileri ile Türkmenistan’da büyükelçiliği bulunan ülkeler ve uluslararası kuruluşların  temsilcileri katıldı. Türkmen tarafından da, ilgili bakanlık ve kurumların yetkili ve uzmanlarının yanında, siyasi parti ve  sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katılması dikkat çekti. Toplantıya, Türkmenistan Demokrat Partisi, Ulusal Sendikalar Merkezi ve Türkmenistan Kadınlar Birliği Merkez Konseyi temsilcileri katıldı.

 “Birleşmiş Milletler Orta Asya:  Bölgesel işbirliğini artırmak için tarihi, ekonomik ve sosyal perspektifler”  başlığı ile gerçekleştirilen toplantıda katılımcılar; bölgesel barışın güçlendirilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için Türkmenistan tarafının uluslararası girişimlerinin önemine vurgu yaptılar.

Orta Asya'daki bölgesel bütünleşmeyi genişletmek için Büyük İpek Yolu'nun mirasını vurgu yapılan toplantıda; Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un, modern  ulaşım ve  lojistik projeleriyle  tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırmayı hedefleyen politikalarına övgü yapıldı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in geçtiğimiz haftaki Türkmenistan ziyaretinin ardından gerçekleştirilen geniş katılımlı toplantıda, Guterres’in ziyareti ve sonuçları da konuşmacılar tarafından değerlendirildi.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Birleşmiş Milletler, Orta Asya,

Diğer Haberler