askabat-ta-bm-kuresel-terorle-mucadele-konferansi

Aşkabat’ta BM Küresel Terörle Mücadele Konferansı

BM Terörle Mücadele Ofisi Başkanı Koronkov: ''Terörizm ile mücadele konusunda Orta Asya ülkelerinin kapasitesini daha da güçlendireceğiz.''

01 Mayıs 2018 13:36

Merkezi Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta bulunan BM Orta Asya Önleyici Diplomasi Merkezi (UNRCCA) tarafından düzenlenen konferans, “BM Küresel Terörle Mücadele Stratejisinin Orta Asya'da Kapsamlı Bir Uygulamasına Doğru” başlığı ile gerçekleştirildi. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığında yapılan konferans, Dışişleri Bakanı Raşit Meredov ve BM Terörizm ile Mücadele Ofisi’nin başkanı Vladimir Voronkov’un açılış konuşmaları ile başladı. Toplantıya Orta Asya ülkeleri Dışişleri Bakan Yardımcıları ile Aşkabat’ta misyonu bulunan ülkelerin büyükelçileri de katıldı.

Toplantıda, BM Terörle Mücadele Ofisi Başkanı Vladimir Koronkov küresel terörizm konulu bir sunum yaptı. Ardından Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan dışişleri bakan yardımcıları, terörizmle mücadele ve bölgesel işbirliği konusunda ülkelerinin yaklaşımlarını anlattılar. Toplantıda konuşan Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Serdar Berdimuhamedov; Türkmenistan'ın, Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Stratejisinin uygulanması konusunda işbirliğine hazır olduğunu belirtti. Bu bağlamda Türkmen tarafının, UNRCCA aracılığı ile bir dizi somut teklif yaptığını da vurguladı.

Konferans sonunda yapılan açıklamada, “Terörle Mücadelede Orta Asya İçin Ortak Eylem Planı”nın üçüncü aşamasına geçildiği bildirildi. Söz konusu eylem planının birinci ve ikinci safhalarının 2010-2017 döneminde uygulandığı belirtilen açıklamada; planın geliştirilmesi yönelik önerilerin hazırlanması ve ortak stratejinin belirlenmesini kapsayan üçüncü aşamaya geçişin, Aralık 2017’de Aşkabat’ta yapılan Orta Asya ülkeleri dışişleri bakanları toplantısında kabul edildiği hatırlatıldı.

Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Ofisi Başkanı Viladimir Koronkov yaptığı açıklamada, UNRCCA’nın öncülüğünde Aşkabat’ta gerçekleşen "BM Küresel Terörle Mücadele Stratejisinin Orta Asya'da Kapsamlı Bir Uygulamasına Doğru" başlıklı bu yeni aşamanın, Orta Asya Eylem Planı’nı daha da ileri götüreceğini söyledi. BM’nin, terörle mücadele ve şiddet içeren aşırılığın önlenmesi konusunda ulusal ve bölgesel stratejilerin geliştirilmesine önem verdiğini belirten Koronkov; bu yeni projenin, terörizm ile mücadele konusunda Orta Asya ülkelerinin kapasitesini daha da güçlendireceğini belirtti.

Orta Asya Önleyici Diplomasi Merkezi Başkanı Natalia German’da UNRCCA'nın, terörle mücadelede bölgesel ve sınır ötesi işbirliğini teşvik ederek bu girişimi ortaklaşa uygulayacağını ve Orta Asya’daki diğer bölgesel ortaklarla koordinasyon içinde olacağını belirtti.

 

Anahtar Kelimeler: aşkabad, Koronkov, BM Küresel Terörle Mücadele Konferansı,

Diğer Haberler