askabat-ta-hazar-a-komsu-ulkeler-toplantisi

Aşkabat’ta Hazar’a Komşu Ülkeler Toplantısı

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan toplantıya Azerbaycan, İran, Rusya ve Kazakistan temsilcileri katıldı.

25 Nisan 2018 14:29

Aşkabat’ta yapılan toplantı gündeminin, “Hazar Denizi'nde ulaşım ve Hazar devletleri arasındaki işbirliği anlaşması” olduğu belirtildi. Toplantıda, Türkmen tarafınca önerilen ulaşım anlaşması taslağının detayları tartışıldı ve görüş alış verişinde bulunuldu.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığından toplantı konusunda verilen bilgide, “Ülkemizin özellikleri, Avrupa ve Asya'nın kesişme noktasında avantajlı coğrafi konumu olup, transit taşımacılık ve lojistik hizmetlerinin sağlanması alanında büyük umutlar vaat etmektedir.” denildi.

Hazar Denizi’nde ulaşım konusu, komşu ülkelerin uzun zamandır görüşüp tartıştıkları bir konu.. Türkmen tarafı, Hazar komşularının yapacağı bir ulaşım anlaşmasının, işbirliğini geliştirme ve ilgili ülkelerin  daha dinamik sosyo-ekonomik kalkınması için gerekli koşulları sağlayacağını belirtiyor. 

Türkmenistan, Hazar’a yatırım yapmaya devam ediyor

Uluslararası transit ulaşım konusunda önemli çalışmalar yapan Türkmenistan, Hazar’a yatırım yapmaya devam ediyor. Söz konusu yatırımlardan “Uluslararası Türkmenbaşı Limanı”  Mayıs ayının ilk haftasında açılacak. Türk firması GAP İnşaat tarafından “Çevre Dostu” standartlarına uygun olarak yapımı gerçekleştirilen proje kapsamında feribot ve yolcu terminali, konteyner terminali, genel kargo limanı, dökme yük limanı, gemi yapım ve onarım tesisleri bulunuyor. 

Türkmenistan’da 2018 yılının teması, “Tarihi İpek Yolu’nun Kalbi Türkmenistan” olarak belirlenmişti. Türkmenistan yönetimi tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandıracak bülgesel işbirliklerine devam ederken, ulaştırma ve taşımacılık alanında uluslararası bir merkez olma yolunda hızla ilerliyor. 2 Mayıs’ta yapılacak Türkmenbaşı Limanı’nın açılış programı kapsamında “Uluslararası Ulaşım Kongresi” de yapılacak. Kongreye çeşitli ülkelerden çok sayıda uzman ve yöneticinin katılması bekleniyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Aşkabat, Hazar'a Komşu Ülkeler Toplantısı,

Diğer Haberler